suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pietarsaaren kaupunki

Varhaiserityiskasvatus

  • Palvelu
  • Pietarsaari
  • Julkinen palvelu

Lapset, joilla on varhaiskasvatuksessa tarvetta erityiseen hoitoon tai kasvatukseen sijoitetaan yleiseen varhaiskasvatustoimintaan.

Vanhempien ja henkilöstön tukena on kolme kiertävää erityislastentarhanopettajaa. Varhaiskasvatuksen muita tukitoimia voivat esimerkiksi olla ryhmäkoon pienentäminen ja avustajapalvelut/ muu henkilöstöresursointi.

Toimi näin

Lapsen mahdollinen tuen tarve selvitetään varhaiskasvatussuunnitelmaa laadittaessa. Työhön voi vanhempien ja henkilöstön lisäksi osallistua esim. psykologi, puheterapeutti tai toimintaterapeutti.

Varhaiskasvatuksessa annettava tuki jaetaan kolmeen eri tasoon: lyhytaikainen, laajempi ja jatkuva tuki. Lapsen tuen tarve arvoidaan aina yksilöllisesti. Lasta koskevaan monialaiseen yhteistyöhön osallistuvat asiantuntijat päätetään tapauskohtaiseti. Monialaisesta yhteistyöstä vastaa erityislastentarhanopettaja.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Joissain tapauksissa erityisvarhaiskasvatus voi olla maksutonta.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos lapsenne tarvitsee erityistä hoitoa ja kasvatusta fyysisen syyn tai tietoihin, taitoihin, tunne-elämään tai sosiaaliseen kehitykseen liittyvän syyn takia, kunta pyrkii löytämään lapselle sopivan hoitopaikan.

Erityisvarhaiskasvatus voi olla eriytettyä pienryhmätoimintaa tai osa muuta päiväkoti- ja varhaiskasvatustoimintaa. Erityisvarhaiskasvatuksessa on usein mukana erityislastentarhanopettaja. Erityisvarhaiskasvatuksessa voidaan tehdä monialaista yhteistyötä terveydenhoitajien, terveyskeskuspsykologien, sosiaalityöntekijöiden, musiikkiterapeuttien, toimintaterapeuttien, puheterapeuttien, perheneuvolan, lastenpsykiatrian ja koulun kanssa.

Perustiedot

Palvelusta vastaaPietarsaaren kaupunki
Palvelun toteuttaaPietarsaaren kaupunki
Alue Pietarsaari
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Pietarsaaren kaupunki
Päivitetty: 10.12.2018