suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Paimion kaupunki

Varhaiserityiskasvatus

  • Palvelu
  • Paimio
  • Julkinen palvelu

Paimiossa lapsesi kehitystä tuetaan laadukkaalla varhaiskasvatuksella ja esiopetuksella. Kaupungissa toimii kaksi konsultoivaa varhaiskasvatuksen erityisopettajaa, jotka auttavat varhaiskasvatuksen henkilökuntaa tukeen liittyvissä asioissa. He myös kartoittavat tukitoimien tarvetta sekä tekevät yhteistyötä huoltajien ja eri verkostojen kanssa.

Erityisopettajien lisäksi Paimiossa toimii ryhmäavustajia eri päiväkodeissa. Jokelan päiväkodissa myös yksi ryhmistä on integroitu erityisryhmä.

Tukea järjestetään kolmiportaisen mallin mukaan:

  1. Yleinen tuki

Kaikilla lapsilla on oikeus saada yleistä tukea tarvittaessa. Huoltajien kanssa tehdään varhaiskasvatus- tai esiopetussuunnitelma.

2. Tehostettu tuki

Kun yleinen tuki ei riitä, tehdään lapselle pedagoginen arvio, jonka pohjalta huoltajien (ja tarvittaessa kuntouttajien ja/tai sosiaalityön) kanssa tehdään tehostetun tuen oppimissuunnitelma.

3. Erityinen tuki

Kun tehostettu tuki ei riitä, tehdään lapselle pedagoginen selvitys. Oppilashuolto esittää sen pohjalta erityisen tuen aloittamista. Päätöksen tuesta tekee sivistysjohtaja.

Pedagogisen selvityksen pohjalta tehdään yhdessä huoltajien ja kuntouttajien kanssa erityisen tuen oppimissuunnitelma. Esiopetuksessa suunnitelma on nimeltään Hojks eli henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma. Oppimissuunnitelmissa on oleellista tunnistaa lapsen vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet.

Toimi näin

Jos koet lapsesi kaipaavan tukea, voit olla yhteydessä joko

  • lapsesi päiväkotiin tai perhepäivähoitajaan
  • konsultoivaan varhaiskasvatuksen erityisopettajaan

Kenelle ja millä ehdoin

Erityisvarhaiskasvatusta on saatavilla lapsille, jotka osallistuvat kunnalliseen varhaiskasvatukseen.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPaimion kaupunki
Palvelusta vastaaPaimion kaupunki
Alue Paimio
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Paimion kaupunki
Päivitetty: 28.4.2022