suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Vanhemmuuden selvittäminen

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Aviomies on automaattisesti lapsen isä, kun lapsi on syntynyt avioliiton aikana. Jos vanhemmat eivät ole avioliitossa keskenään, isyys selvitetään ja vahvistetaan.

Joskus lapsella voi olla kaksi äitiä vanhempana. Tällöin toisen naisen äitiys voidaan vahvistaa, jos lapsi on syntynyt yhteisymmärryksessä lapsen synnyttäneen naisen kanssa saadun hedelmöityshoidon avulla.

Vanhemmuuden vahvistaminen ...

Toimi näin

Voit tunnustaa vanhemmuuden äitiysneuvolassa raskauden puolivälin jälkeen. Varatkaa sopiva aika äitiysneuvolaan terveydenhoitajalta käyntinne yhteydessä. Ota vanhemmuuden selvittämiskäynnille mukaan virallinen henkilöllisyystodistus. Lisätietoja saat tarvittaessa neuvolanne terveydenhoitajalta.

Tarvittaessa käänny lastenvalvojan puoleen ottamalla yhteyttä puhelimitse lastenvalvojaan. Löydät yhteystiedot lastenvalvojalle lastenvalvojapalveluiden asiointikanavista.

Kenelle ja millä ehdoin

Jollei vanhemmuutta ole tunnustettu ennen lapsen syntymää äitiysneuvolassa tai lastenvalvojan luona, vanhemmuuden selvittää hyvinvointialueesi lastenvalvoja ja sen vahvistaa digi- ja väestötietovirasto.

Ennen kuin sinut voidaan vahvistaa lapsen isäksi tai toiseksi äidiksi, tulee sinun tunnustaa vanhemmuutesi. Vanhemmuuden vahvistaa digi- ja väestötietovirasto.

Äitiyden selvittäminen on tarkoitettu niille äideille, jotka ovat antaneet yhdessä suostumuksensa hedelmöityshoitoon 1.4.2019 jälkeen.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 8.6.2023