suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Vammaisten sosiaalityö ja sosiaaliohjaus

  • Palvelu
  • 18 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Vammaispalvelujen tarkoitus on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäistä ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä.

Vammaissosiaalityön kautta haetaan

  • sosiaalihuoltolain
  • vammaispalvelulain
  • kehitysvammaisten erityishuoltolain mukaisia palveluja

Näitä palveluita voivat olla mm. henkilökohtainen apu, kuljetuspal ...

Toimi näin

Voit hakea vammaispalveluja hakemuksella tai ottaa yhteyttä suoraan alueesi sote-keskukseen. Palvelutarpeestasi voi ilmoittaa myös läheisesi tai esimerkiksi asumisyksikkösi omahoitaja.

Kenelle ja millä ehdoin

Lähtökohtaisesti myös vammaisten tarvitsemat ja käyttämät palvelut pyritään järjestämään normaalipalvelujen turvin.

Hyvinvointialue järjestää sinulle erityispalveluja, jos et saa tarvitsemiasi ja sinulle sopivia palveluja muun lain nojalla. Esimerkiksi sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut ovat aina ensisijaisia.

Oikeus vammaispalveluihin määräytyy vaikeavammaisuuden perusteella ja sitä arvioidaan aina yksilöllisesti. Oleellista arvioinnissa on toimintakykysi alentuman pitkäaikaisuus tai pysyvyys ja siitä seuraava välttämätön avun, tuen tai huolenpidon tarve.

Avun tarpeesi voi johtua fyysisen, psyykkisen, kognitiivisen, sosiaalisen tai aisteihin liittyvän toimintakyvyn heikentymisestä. Mikään tietty diagnoosi ei siis määrittele oikeutta vammaispalveluihin, vaan ratkaisevaa on vammaisuudesta aiheutuva toimintakyvyn heikentyminen omassa toimintaympäristössäsi.

Palveluiden ja tukitoimien tavoite on, että ne tukevat omatoimista suoriutumistasi mahdollisimman hyvin ja voit toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 15.3.2023