suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Paimion kaupunki

Vammaisten sopeutumisvalmennus

  • Palvelu
  • Paimio
  • Julkinen palvelu

Sopeutumisvalmennuksen tavoitteena on vammaisen henkilön toimintakyvyn edistäminen ja vammasta aiheutuvan elämäntilanteen muutokseen sopeutuminen joko oman tai läheisen kohdalla. Sopeutumisvalmennukseen kuuluu neuvonta, ohjaus ja valmennus. Sopeutumisvalmennuksena voidaan myöntää esimerkiksi neuropsykiatrista valmennusta tai tukiviittomien opetusta, mikäli palvelua ei voida järjestää muun lain nojalla. Sopeutumisvalmennuksen hakemuksen liitteenä tulee toimittaa julkisen puolen asiantuntijan suositus (puheterapeutti, kuntoutusohjaaja). Sopeutumisvalmennusta haetaan vammaispalveluhakemuksella.

Sopeutumisvalmennusta järjestetään lyhytaikaisina palveluina. Sopeutumisvalmennusta voidaan myöntää kotiin tai kodin ulkopuolelle. Sosiaalitoimi voi hakemuksesta korvata esimerkiksi sopeutumisvalmennuskurssille osallistumisesta aiheutuneet kustannukset tai osan niistä. Kelan järjestämät sopeutumisvalmennukset ovat ensisijaisia suhteessa vammaispalvelulain mukaiseen sopeutumisvalmennukseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Vammainen tai vakavasti sairas henkilö ja hänen läheisensä ovat oikeutettuja sopeutumisvalmennukseen. Sen tavoitteena on auttaa vammaista tai sairasta henkilöä ja hänen läheisiään hyväksymään tilanteesta aiheutuvat arkiset ongelmat. Samalla heitä tuetaan hakemaan ratkaisuja, jotka mahdollistavat täysipainoisen elämän.

Sopeutumisvalmennus voi olla yksilöllistä tai ryhmämuotoista, lyhytaikaista tai toistuvaa. Sitä voidaan järjestää kurssimuotoisesti tai esimerkiksi kotikäynneillä. Sopeutumisvalmennuksen toteutuksesta tehdään yksilöllinen suunnitelma.

Asetus vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPaimion kaupunki
Palvelusta vastaaPaimion kaupunki
Alue Paimio
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Paimion kaupunki
Päivitetty: 30.9.2021