suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vaasan kaupunki

Vammaisten päivä- ja työtoiminta

  • Palvelu
  • Vaasa
  • Julkinen palvelu

Päivä- ja työtoiminnan tarkoituksena on edistää vammaisten henkilöiden yhteiskunnallista sopeutumista ja tarjota mielekästä työtä ja toimintaa.

Vaasan kaupunki järjestää kehitysvammaisille erityishuoltolain mukaista työtoimintaa, joka ylläpitää ja edistää heidän toimintakykyään muun muassa palvelukeskus Majakassa ja päivätoiminta Meritähdessä.

Työtoiminta

Palvelukeskus Majakka on kaksikielinen kehitysvammaisten ja autismin kirjoon kuuluvien aikuisten palvelukeskus. Palvelukeskuksessa tarjotaan asiakkaan elämää aktivoivaa toimintaa. Pyrimme tarjoamaan monipuolista tekemistä kuten käsityö-, alihankinta-, keittiö-, leivonta- ja huoltotyötehtäviä sekä luovan toiminnan tuokioita. Asiakkaalle pyritään löytämään oman toimintakyvyn ja mieltymyksen mukaista virikkeellistä toimintaa. Asiakas saa osallistumisen ja onnistumisien kokemusten lisäksi opetusta ja ohjausta työtoiminnassa.

Avotyö ja tuettu työ

Avotyössä ja tuetussa työssä työvalmentajat etsivät asiakkaille työpaikkoja vapailta työmarkkinoilta ja valmentavat heitä työn alkuvaiheissa. Työn jatkuessa he tukevat asiakkaitaan käymällä säännöllisesti työpaikalla.

Työ räätälöidään yksilöllisesti kunkin asiakkaan kykyjen ja taitojen mukaan. Avo- ja tuettuun työhön osallistuminen edellyttää kykyä kulkea työpaikalle itsenäisesti ja yleisiä kulkuneuvoja käyttäen.

Avotyössä työntekijälle maksetaan työosuusrahaa ja tuetussa työssä työntekijä on työsuhteessa ja hänelle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Päivätoiminta

Päivätoimintaa järjestetään aikuisille, paljon tukea tarvitseville kehitysvammaisille, asiakkaan toimintakyky huomioon ottaen. Meritähdessä työskennellään pienissä toimintaryhmissä olemassa olevia taitoja ylläpitäen, niitä kehittäen sekä uutta oppien.

Fyysisesti vaikeavammaisille järjestetään päivätoimintaa ostopalveluna.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Vammaisille henkilöille, ikääntyneille ja muille sosiaalihuollon palveluiden käyttäjille järjestetään päivätoimintaa, joka tukee itsenäistä selviytymistä, edistää ihmissuhteita ja tarjoaa mielekästä tekemistä. Päivätoiminnassa voidaan esimerkiksi pelata pelejä, kuunnella musiikkia, tanssia tai harrastaa muuta liikuntaa, ulkoilla ja keskustella ohjatusti tai vapaamuotoisesti.

Jos vaikeavammaisella henkilöllä ei ole edellytyksiä osallistua työtoimintaan, hän on oikeutettu osallistumaan päivätoimintaan viitenä päivänä viikossa. Päivätoiminnassa olevalla työikäisellä on mahdollisuus kokeilla myös työtoimintaan osallistumista.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVaasan kaupunki
Palvelusta vastaaVaasan kaupunki
Alue Vaasa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Vaasan kaupunki
Päivitetty: 3.9.2020