suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Vammaisten ja kehitysvammaisten puheterapia ja AAC-ohjaus

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Asiantuntijamme auttavat sinua, kun tarvitset arvion puheterapian, puhevammaisten tulkkauspalvelun tai apuvälineen tarpeesta. Puheterapia sekä AAC-ohjaus sisältävät ohjausta ja tukea kommunikointi- ja kielellisten taitojen vahvistamiseksi. Palvelut on tarkoitettu kaiken ikäisille asiakkaillemme. Palvelut toteutuvat joko Honkalammella tai omassa toimintaympäristössäsi. Sinulle suunnitellun puheterapian toteuttavat yksityiset tai kunnalliset terapeutit. AAC-ohjausta tekee Siun soten AAC-ohjaaja.

Puheterapia

Puheterapia sisältää vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaitojen sekä syömisen ja suun motoriikan arviointia. Arviointia tehdään havainnoimalla, testaamalla sekä lähihenkilöitä haastattelemalla. Puheterapeutin arviossa selvitetään kommunikaatioon liittyvät kielelliset ja ei-kielelliset taidot. Arvioitavat osa-alueet muodostuvat yksilöllisesti.

AAC-ohjaus

AAC-ohjaus pitää sisällään puhetta tukevien ja korvaavien kommunikointimenetelmien arviointia. AAC-ohjaus järjestetään sinulle ja lähihenkilöillesi omassa toimintaympäristössäsi. AAC-menetelminä voi olla kuvat, tekniset apuvälineet, erilaiset kommunikointikansiot sekä tukiviittomat. AAC-ohjaus suunnitellaan aina yksilöllisesti. AAC-ohjauksen tavoitteena on vahvistaa ja tukea kommunikointitaitojasi arjessasi.

Apuvälineet

Autamme sinua löytämään sinulle sopivat kommunikoinnin apuvälineet sekä opastamme niiden käytössä. Apuvälinehankinnat toteutuvat pääsääntöisesti Siun Soten Apuvälinekeskuksen kautta.

Toimi näin

Vammaisten ja kehitysvammaisten palveluja haetaan Siun Soten kuntayhtymän vammaispalvelusta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kehitysvammaisuus

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 15.10.2020