suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Porvoon kaupunki

Vammaisten henkilökohtainen apu

  • Palvelu
  • Porvoo
  • Julkinen palvelu

Henkilökohtaista apua myönnetään sinulle, jolla on pitkäaikainen sairaus tai vamma, jonka vuoksi tarvitset jokapäiväistä, välttämätöntä apua arjessa.

Henkilökohtaista apua myönnetään välttämättömään avustamiseen kotona, kodin ulkopuolella päivittäisissä toimissa sekä työssä ja opiskelussa.

Harrastuksiin, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämiseen apua myönnetään vähintään 30 tuntia kuukaudessa, mikäli pienempi tuntimäärä ei riitä.

Otamme huomioon omat toivomuksesi, yksilöllisen avuntarpeesi ja elämäntilanteesi. Apua myönnettäessä otamme huomioon myös muut saamasi vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut ja tukitoimet.

Kun haet henkilökohtaista apua, voi olla vaikea määritellä, mikä tuntimäärä vastaa välttämätöntä avun tarvetta. Tarve saattaa myös muuttua, jos toimintakyvyssäsi tapahtuu muutoksia. Siksi voimme järjestää niin sanottuja arviointijaksoja, jotka helpottavat sinua määrittelemään tarpeesi ja tilanteesi.

Henkilökohtaista apua järjestetään Porvoossa

  • työnantajamallilla
  • ostopalveluna
  • palvelusetelillä.

Työnantajamallissa sinä toimit asiakkaana itse avustajasi työnantajana. Porvoon seudun työntekijät ry neuvovat sinua ja hoitavat palkkahallintoon kuuluvat tehtävät.

Ostopalvelussa henkilökohtainen apu hankitaan yksityiseltä palveluntuottajalta. Kun kaupungin vammaispalvelut ovat myöntäneet sinulle henkilökohtaista apua ostopalveluna, on kaupunki yhteydessä palveluntuottajaan. Palveluntuottajan yhteyshenkilö on yhteydessä sinuun ja järjestää sinulle sopivan avustajan.

Palvelusetelimallissa voit itse valita palveluntuottajan hyväksyttyjen palveluntuottajien rekisteristä.

Tausta ja lainsäädäntö

Vaikeavammaisella henkilöllä on oikeus henkilökohtaiseen apuun, jos hänen tilanteensa sitä pysyväisluonteisesti edellyttää. Avun tarpeen ja keston arvioi sosiaalityöntekijä. Henkilökohtainen avustaja auttaa kotona ja kodin ulkopuolella, työssä ja opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Henkilökohtaista apua voidaan järjestää eri tavoin. Sitä voidaan hankkia sekä julkisilta että yksityisiltä palveluntuottajilta.

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPorvoon kaupunki
Palvelusta vastaaPorvoon kaupunki
Alue Porvoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Porvoon kaupunki
Päivitetty: 4.6.2021