suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Vammaisten henkilöiden palveluasuminen

  • Palvelu
  • 9 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Vammaispalvelujen palveluasuminen on tarkoitettu sinulle, joka et pysty vammasi vuoksi asumaan itsenäisesti. Palveluasumisen asumisyksikössä työntekijät tukevat, ohjaavat ja avustavat sinua arjessasi aamusta iltaan. Järjestämme palveluasumista sekä Etelä-Karjalan omissa että yksityisten palveluntuottajien asumisyksiköissä. Palveluasumista voidaan joissakin tapauksissa järjestää myös omaan kotiisi.

Toimi näin

Hae vammaisten palveluasumista täyttämällä paperinen tai sähköinen vammaispalveluhakemus tai ottamalla yhteyttä puhelimitse Iso apu -palvelukeskusten ensineuvoon tai vammaispalvelujen sosiaaliohjaajiin.

Kenelle ja millä ehdoin

Ensimmäistä kertaa palveluja haettaessa tarvitsemme terveydenhuollon todistuksen toimintakyvystäsi.

Tausta ja lainsäädäntö

Palveluasumista järjestetään vaikeavammaisille henkilöille, jotka vammansa tai sairautensa vuoksi tarvitsevat toisen henkilön apua päivittäisistä toiminnoista suoriutumisessa jatkuvasti, vuorokauden eri aikoina tai muutoin erityisen runsaasti. Palveluasumista ei järjestetä hyvin vaikea- ja monivammaisille henkilöille, joiden vamman tai sairauden takia tarvittavaa riittävää huolenpitoa ei ole mahdollista turvata avohuollon toimenpitein. Tällöin palvelu tulee järjestää muulla tavoin.

Palveluasumiseen kuuluu asunto, joka voi olla henkilön oma asunto, palvelutalon asunto tai ryhmäasumisen tai hajautetun asumisen ratkaisu. Palveluasumiseen sisältyvät myös asumiseen ja arjesta selviytymiseen liittyvät välttämättömät palvelut, kuten liikkumisesta, pukeutumisesta, siivouksesta ja lääkityksestä huolehtiminen. Nämä palvelut voidaan järjestää esimerkiksi henkilökohtaisena apuna, kotihoitona ja -sairaanhoitona.

Palveluasumisen mahdollistamiseksi asuntoon voidaan tehdä muutostöitä tai hankkia erilaisia laitteita, kuten turvapuhelin. Henkilön on saatava asumisen tueksi riittävästi palveluja ja muuta tukea.

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Asetus vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Palvelun toteuttaa

Etelä-Karjalan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Päivitetty: 1.3.2024