suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin kaupunki

Vammaispalvelun sosiaalityö

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Tavoitteena on tukea ja edistää vammaisen henkilön aktiivista ja itsenäistä selviytymistä sekä vähentää vamman aiheuttamia rajoitteita tai esteitä.

Sosiaalityöntekijä on asiantuntija vammaispalvelulakiin liittyvissä tukitoimissa ja hän tekee yhteistyötä mm. kotihoidon, sairaaloiden ja vammaisjärjestöjen kanssa.

Sosiaalityöntekijän kanssa voi keskustella, jos vamma tai sairaus aiheuttaa pitkäaikaisia vaikeuksia esim. asumisessa, liikkumisessa tai kotona selviytymisessä. Ajanvaraus puhelimitse.

Vammaispalvelun toimistosihteerit hoitavat vammaispalvelupäätösten toimeenpanoa, kuten laskujen maksamista tai kuljetuspalvelukorttiasioita. Toimistosihteerit neuvovat kaikissa kuljetuspalvelun käyttöön liittyvissä asioissa. Heiltä saa myös vammaispalvelun hakemuslomakkeita ja apua näiden täyttämisessä.

Kenelle ja millä ehdoin

Vammaispalvelujen tarve arvioidaan yhteistyössä asiakkaan ja eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Tarpeelliset toimenpiteet kirjataan palvelusuunnitelmaan.

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Vammaisille henkilöille ja heidän läheisilleen tarjotaan ohjausta ja neuvontaa terveys- ja sosiaalipalveluihin, asumiseen, opiskeluun, työhön ja talouteen liittyvissä asioissa. Neuvojat kertovat, mitä palveluita on tarjolla, miten niihin hakeudutaan ja mitä niiden käyttö edellyttää. He neuvovat tarvittaessa erilaisten taloudellisten tukien hakemisessa ja yhteensovittamisessa. Neuvojat opastavat kaikkien palveluja tuottavien tahojen pariin.

Vammaiset ja heidän läheisensä voivat saada neuvontaa esimerkiksi puhelimitse tai asioimalla palvelupisteessä. Neuvojat eivät tee palveluihin liittyviä päätöksiä.

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaHelsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Helsingin kaupunki
Päivitetty: 29.11.2021