suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Väestönsuojelu

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Helsingin kaupunki
Alue: Helsinki
Palvelun kielet: suomi, ruotsi, englanti

Väestönsuojelu sisältää ihmisten ja omaisuuden suojaamisen sekä pelastustoiminnan poikkeusoloissa ja niihin varautumisen. Väestönsuojelu on siis laajempi tehtäväkokonaisuus kuin pelastustoiminta poikkeusoloissa. Siihen kuuluu muun muassa väestönsuojien rakentaminen, evakuoinnit, valvonta- ja hälytystoiminta, ensiapu, raivaus- ja puhdistustoiminta sekä väestön huolto.

Väestönsuojelu jakautuu valtion ja kunnan ylläpitämään yleiseen väestönsuojeluun sekä talojen, yritysten ja laitosten ylläpitämään omatoimiseen varautumiseen.

Valtion viranomaisten ja liikelaitosten sekä kuntien lakisääteinen velvollisuus on varmistaa tehtäviensä häiriötön hoitaminen kaikissa oloissa.


Tausta ja lainsäädäntö

Ihmisiä ja omaisuutta suojataan poikkeusoloissa väestönsuojelun keinoin. Suojelua on myös poikkeustilanteisiin varautuminen. Väestönsuojelun tunnus on sininen tasasivuinen kolmio oranssilla pohjalla.

Väestönsuoja suojaa aseilta, rakennusten sortumilta, ionisoivalta säteilyltä ja myrkyllisiltä aineilta. Tilan tulee olla riittävän lämmin, ja siellä pitää olla riittävän hyvä hengitysilma ja hygieniavarustus.

Väestönsuojelusta vastaavat kuntien pelastus-, terveys- ja muut tarvittavat viranomaiset. Eri viranomaisten tehtävänä on laatia toimialaansa koskevat valmiussuunnitelmat. Väestönsuojien rakentamisvelvoite on kirjattu pelastuslakiin, jonka mukaan väestönsuoja on rakennettava yli 1200 neliön asuin- ja työpaikkarakennuksiin sekä vähintään 1500 neliön kokoisiin teollisuus- ja varastorakennuksiin.


Palvelun toteuttaa: 
Helsingin kaupunki