suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Väestöhälyttimet

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Helsingin kaupunki
Alue: Helsinki
Palvelun kielet: suomi, ruotsi

Väestöä voidaan varoittaa useilla eri toimenpiteillä. Niitä ovat muun muassa Yleisradion ja paikallisradioiden välittämät vaaratiedotteet, televisiokanavien välittämät vaaratiedotteet sekä väestöhälyttimillä annettavat äänimerkit ulkona liikkuvalle väestölle.

Helsingin kaupungin alueella on 38 väestöhälytintä ja niiden ylläpidosta vastaa pelastuslaitos. Lähimmän väestöhälyttimen sijainnin voi tarkistaa Helsingin kaupungin palvelukartalta.


Tausta ja lainsäädäntö

Ihmisiä ja omaisuutta suojataan poikkeusoloissa väestönsuojelun keinoin. Suojelua on myös poikkeustilanteisiin varautuminen. Väestönsuojelun tunnus on sininen tasasivuinen kolmio oranssilla pohjalla.

Väestönsuoja suojaa aseilta, rakennusten sortumilta, ionisoivalta säteilyltä ja myrkyllisiltä aineilta. Tilan tulee olla riittävän lämmin, ja siellä pitää olla riittävän hyvä hengitysilma ja hygieniavarustus.

Väestönsuojelusta vastaavat kuntien pelastus-, terveys- ja muut tarvittavat viranomaiset. Eri viranomaisten tehtävänä on laatia toimialaansa koskevat valmiussuunnitelmat. Väestönsuojien rakentamisvelvoite on kirjattu pelastuslakiin, jonka mukaan väestönsuoja on rakennettava yli 1200 neliön asuin- ja työpaikkarakennuksiin sekä vähintään 1500 neliön kokoisiin teollisuus- ja varastorakennuksiin.


Palvelun toteuttaa: 
Helsingin kaupunki