suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Vaarallisuusarvio

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) koordinoi mielentilatutkimuksiin ja vaarallisuusarvioihin liittyvää toimintaa sekä valmistelee ja esittelee oikeuspsykiatristen asioiden lautakunnassa käsiteltäviä asioita. Tuomioistuin pyytää THL:ltä lausunnon henkilön vaarallisuudesta.

Tuomioistuimen on määrättävä syytetyn mielentila tutkittavaksi ja pyydettävä samalla lausuntoa siitä, onko syytettyä pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle, ennen kuin se tekee päätöksen yhdistelmärangaistuksesta.

Helsingin hovioikeus pyytää vaarallisuuden arvioimista silloin, kun koko rangaistusaikaa vankilassa suorittamaan määrätty henkilö on suorittanut rangaistuksestaan viisi kuudesosaa ja anoo ehdonalaiseen vapauteen päästämistä. Ehdonalainen vapauttaminen voi tapahtua aikaisintaan, kun vankilassaoloaikaa on kertynyt kolme vuotta eikä henkilöä ole enää pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle.

Toimi näin

Tee lausuntopyyntö Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL). Toimita pyyntö ensisijiasesti salatun sähköostin liitteenä osoitteeseen oikeuspsykiatria@thl.fi.

Kenelle ja millä ehdoin

Oikeudenkäymiskaaren tai pitkäaikaisvankien vapauttamismenettelystä annetun lain mukainen palvelu tuomioistuimille.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Laki pitkäaikaisvankien vapauttamismenettelystä

Perustiedot

Palvelusta vastaaTerveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Palvelun toteuttaaTerveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Päivitetty: 26.6.2019