suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio ELY-keskus

Uusiutuvan energian lupaneuvonta ja yhteyspisteviranomainen

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Uusiutuvan energian valtakunnallinen lupaneuvonta neuvoo uusiutuvan energian tuottamiseen liittyvissä lupa-asioissa.

Lupiin liittyvät kysymykset voivat koskea esimerkiksi omakotitalojen uusiutuvaa energiaa hyödyntäviä lämmitys- tai sähköntuotantojärjestelmiä, maatilojen uusiutuvan energiantuotantoa tai suurta, teollisen mittakaavan uusiutuvaa energiantuotantoa. Uusiutuvan energian tuotanto voi olla sähkön, lämmön, jäähdytyksen, biokaasun, biopolttoaineen tai bionesteen tuotantoa. Uusiutuvan energian lähteitä ovat muun muassa aurinkoenergia, vesivoima, tuulivoima, puuenergia, peltoenergia, biovoima ja lämpöpumput.

Uusiutuvan energian yhteyspisteviranomainen valvoo uusiutuvan energian voimalaitosten eli sähköä tuottavien laitosten lupamenettelyille ja hallinnollisille hyväksymismenettelyille asetettujen määräaikojen toteutumista. Yhteyspisteviranomaiselta voit hakea määräajan pidentämistä, laskemisen raukeamista tai määräaikaista keskeyttämistä.

Toimi näin

Voit ottaa yhteyttä lupaneuvontaan puhelimitse, sähköpostitse sekä Luvat ja valvonta -palvelun kautta. Lupapalvelun sähköpostiosoite on lupaneuvonta@ely-keskus.fi.

Kenelle ja millä ehdoin

Voit ottaa yhteyttä neuvontaan, jos suunnittelet uusiutuvan energian tuotantoa.

Lupaneuvonta palvelee yksityishenkilöitä, yrityksiä sekä puolesta asioijia, kuten konsultteja. Neuvontaa annetaan uusiutuvan energian tuottamiseen liittyvien hankkeiden lupia koskeviin menettelyllisiin kysymyksiin.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Laki uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyistä ja eräistä muista hallinnollisista menettelyistä

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEtelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Muut vastuuorganisaatiotEtelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Satakunnan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Palvelusta vastaaElinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Alue Koko Suomi (ei Ahvenanmaa)
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: ELY-keskus
Päivitetty: 16.2.2022