suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Uskontokuntaan liittyminen ja uskontokunnasta eroaminen

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Liittyminen uskontokuntaan

Jos haluat liittyä uskontokunnan jäseneksi, tee ilmoitus suoraan uskontokuntaan.

Voit liittyä sellaiseen uskonnolliseen yhdyskuntaan, joka hyväksyy sinut jäsenekseen. Uskonnolliset yhdyskunnat päättävät itse, voivatko niiden jäsenet kuulua myös muihin yhdyskuntiin.

Lähetä liittymisilmoitus sille uskonnolliselle yhdyskunnalle, jonka jäseneksi haluat liittyä.

Ero ...

Toimi näin

Liity uskontokuntaan lomakkeella

Jos haluat liittyä uskonnollisen yhdyskunnan jäseneksi, tee siitä ilmoitus suoraan uskonnolliseen yhdyskuntaan. Voit käyttää Ilmoitus uskonnolliseen yhdyskuntaan liittyminen -lomaketta.

Eroa uskontokunnasta verkkoasiointina

Tunnistaudu Suomi.fin Henkilötiedot-sivulle. Valitse uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys -kohta ja lähetä eropyyntö.

Palveluun tunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai henkilökortin ja tietokoneeseesi kortinlukijan.

Huomioi, että sähköinen palvelu on kytketty yksittäiseen henkilötunnukseen. Et voi esimerkiksi ilmoittaa huollettavasi eroamista uskontokunnasta Suomi.fissä. Alaikäisiä koskevat ilmoitukset on yleensä tehtävä tulostettavalla eroamisilmoituslomakkeella.

Eroa uskontokunnasta lomakkeella

Voit lähettää eropyynnön kirjallisesti sille uskonnolliselle yhdyskunnalle, josta on eroamassa, tai lomakkeella Digi- ja väestötietovirastolle. Lähetä tieto Ilmoitus uskonnollisesta yhdyskunnasta eroamisesta -lomakkeella.

Kenelle ja millä ehdoin

Täysi-ikäinen henkilö päättää itsenäisesti uskonnollisesta asemastaan. 12 vuotta täyttäneen lapsen uskonnollista asemaa voidaan muuttaa vain lapsen suostumuksella. 15 vuotta täyttänyt lapsi voi huoltajien kirjallisella suostumuksella itse erota uskonnollisesta yhdyskunnasta. Lapsen uskonnollinen asema ei automaattisesti määräydy huoltajien uskonnollisen aseman mukaan, vaan lapsen eroaminen uskonnollisesta yhdyskunnasta perustuu aina erilliseen huoltajien tahdonilmaisuun.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Digi- ja väestötietovirasto

Palvelusta vastaa

Digi- ja väestötietovirasto
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 22.12.2022