suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Digi- ja väestötietovirasto

Uskontokunnasta eroamisen tai liittymisen rekisteröinti

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Ero uskontokunnasta

Voit halutessasi erota uskonnollisesta yhdyskunnasta.

Voit erota kirkosta

  • Suomi.fi henkilötiedot-sivulla
  • lähettämällä ilmoituksen uskontokunnalle tai
  • lähettämällä ilmoituksen Digi- ja väestötietovirastolle

Ero uskontokunnasta rekisteröidään väestötietojärjestelmään. Jos teet eroilmoituksen Suomi.fi Henkilötiedot-sivulla, ero rekisteröidään välittömästi väestötietojärjestelmään. Saat eroamisesta myös kirjallisen vahvistuksen.

Sinun ei tarvitse itse ilmoittaa kirkosta eroamisestasi verotoimistolle, vaan asia huomioidaan verotuksessa automaattisesti. Seuraavan vuoden verotus määräytyy väestötietojärjestelmän vuoden viimeisen päivän tietojen perusteella.

Liittyminen uskontokuntaan

Voit liittyä sellaiseen uskonnolliseen yhdyskuntaan, joka hyväksyy sinut jäsenekseen. Uskonnolliset yhdyskunnat päättävät itse, voivatko niiden jäsenet kuulua myös muihin yhdyskuntiin.

Lähetä liittymisilmoitus sille uskonnolliselle yhdyskunnalle, jonka jäseneksi haluat liittyä.

Toimi näin

Eroa kirkosta verkkoasiointina

Tunnistaudu Suomi.fin Henkilötiedot-sivulle. Valitse uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys-kohta ja lähetä eropyyntö.

Palveluun tunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai henkilökortin ja tietokoneeseesi kortinlukijan.

Huom! Sähköinen palvelu on kytketty yksittäiseen henkilötunnukseen. Et voi esimerkiksi ilmoittaa huollettavasi kirkosta eroamista Suomi.fissä. Alaikäisiä koskevat ilmoitukset on yleensä tehtävä tulostettavalla eroamisilmoituslomakkeella.

Eroa kirkosta lomakkeella

Voit lähettää eropyynnön kirjallisesti sille uskonnolliselle yhdyskunnalle, josta on eroamassa, tai lomakkeella Digi- ja väestötietovirastolle. Lähetä tieto Ilmoitus uskonnollisesta yhdyskunnasta eroamisesta -lomakkeella.

Jos lähetät eropyynnön suoraan uskonnolliselle yhdyskunnalle, sinun ei tarvitse lähettää eropyyntöä erikseen Digi- ja väestötietovirastoon.

Kenelle ja millä ehdoin

Täysi-ikäinen henkilö päättää itsenäisesti uskonnollisesta asemastaan. 12 vuotta täyttäneen lapsen uskonnollista asemaa voidaan muuttaa vain lapsen suostumuksella. 15 vuotta täyttänyt lapsi voi huoltajien kirjallisella suostumuksella itse erota uskonnollisesta yhdyskunnasta. Lapsen uskonnollinen asema ei automaattisesti määräydy huoltajien uskonnollisen aseman mukaan, vaan lapsen eroaminen uskonnollisesta yhdyskunnasta perustuu aina erilliseen huoltajien tahdonilmaisuun.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaDigi- ja väestötietovirasto
Palvelusta vastaaDigi- ja väestötietovirasto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 4.6.2021