suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Maistraatti

Ulkomaalaisen rekisteröinti väestötietojärjestelmään

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Jos olet ulkomaan kansalainen ja muutat Suomeen vakinaisesti, sinut rekisteröidään Suomen väestötietojärjestelmään. Jos muutat Suomeen vain lyhyeksi aikaa, sinut voidaan rekisteröidä, jos se on tarpeen. Väestötietojärjestelmään rekisteröidään keskeiset henkilötietosi, jotta ne ovat Suomen viranomaisten käytössä. Näitä tietoja ovat nimet, syntymäaika, sukupuoli, äidinkieli ja kansalaisuus sekä osoite Suomessa. Lisäksi voidaan rekisteröidä tietoja esim. syntymäpaikasta, henkilön lapsista, vanhemmista, ja puolisoista sekä lasten huollosta.

Rekisteröinnin yhteydessä saat ns. henkilötunnuksen, jonka avulla viranomaiset voivat tarkistaa henkilötietosi väestötietojärjestelmästä. Henkilötunnuksen tarvitset, kun asioit viranomaisten ja joskus myös yksityisten yritysten kanssa. Esimerkiksi voit tarvita henkilötunnuksen pankkitilin tai puhelinliittymän avaamiseksi tai vakuutuksen ottamiseksi.

Tietyin edellytyksin sinulle voidaan merkitä kotikunta Suomessa ja vakinainen asuinosoite. Tarvitset kotikunnan, jotta voisit käyttää niitä palveluja, joita kunnat tarjoavat vain omille asukkailleen. Joskus kotikunta on tarpeen myös, jotta voisit käyttää valtion viranomaisten tarjoamia palveluja tai saada rahallisia etuuksia tai tukia.

Toimi näin

Sinun tulee itse pyytää rekisteröintiä, ja rekisteröinti edellyttää, että käyt henkilökohtaisesti viranomaisen luona. Jos koko perheesi rekisteröidään, kaikkien perheenjäsenten tulee käydä maistraatissa.

Voit pyytää henkilötunnusta:

- maistraatista

- verotoimistosta, jos tarvitset henkilötunnusta verotukseen

- Suomen ulkomaan edustustosta, jos jätät sinne oleskelulupahakemuksen

- Maahanmuuttovirastolta, jos jätät sinne oleskelulupahakemuksen, haet EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiä tai käyt turvapaikkapuhuttelussa

Jos käyt maistraatissa, voit samalla saada myös kotikunnan ja vakinaisen osoitteen Suomessa. Jos olet saanut henkilötunnuksen muualta kuin maistraatista ja haluat kotikunnan, sinun tulee aina käydä myös maistraatissa.

Ota mukaasi seuraavat asiakirjat, kun pyydät rekisteröintiä:

- voimassa oleva passi tai EU-kansalaisen virallinen kuvallinen henkilökortti

- oleskelulupakortti tai muu todistus siitä, että oleskelet laillisesti Suomessa

- selvitys Suomessa tehtävästä työstä tai opiskelusta (esim. työsopimus tai opiskelutodistus)

- laillistetut ja käännetyt syntymä- ja vihkitodistukset ja muut sellaiset viralliset asiakirjat, joiden sisältämää tietoa toivot maistraatin tallentavan väestötietojärjestelmään

Tärkeää lisätietoa laillistamis- ja käännösvaatimuksista löytyy täältä: http://www.maistraatti.fi/fi/Palvelut/kotikunta_ja_vaestotiedot/Ulkomaalaisten-rekisterointi/ http://www.maistraatti.fi/fi/Palvelut/ohjeita_ulkosuomalaisille/Ohjeita-ulkosuomalaisille/

Kenelle ja millä ehdoin

Voit rekisteröityä, jos oleskelet Suomessa laillisesti.

Jos sinun on tarkoitus asua Suomessa vähintään vuoden ajan, voit saada kotikunnan ja vakinaisen osoitteen. Jos olet EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, sinun tulee ensin rekisteröidä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastolla. Jos olet muun maan kansalainen, sinulla on oltava vähintään vuoden oleskelulupa. Jos olet toisen Pohjoismaan kansalainen, riittää kuitenkin, että sinun on tarkoitus asua Suomessa vähintään vuoden ajan.

Jos sinulla on tilapäinen eli B-oleskelulupa, saat kotikunnan vain, jos voit osoittaa, että sinulla on tarkoitus jäädä vakinaisesti asumaan Suomeen. Voit osoittaa tämän esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

- esittämällä työsopimuksen tai opiskelutodistuksen, jonka mukaan työnteko tai opiskelu kestää vähintään kaksi vuotta

- esittämällä sukuselvityksen, jonka mukaan olet suomalaista syntyperää

- kertomalla, että sinulla on aiemmin ollut kotikunta Suomessa

- esittämällä selvityksen siitä, että olet asunut Suomessa vähintään vuoden ajan

Jos saat kotikunnan, muutkin Suomessa asuvat perheenjäsenesi saavat kotikunnan, ja jos joku perheenjäsenistäsi saa kotikunnan, sinäkin saat sen. Perheenjäseniäsi ovat:

- aviopuolisosi tai rekisteröidyn parisuhteen toinen osapuoli

- alaikäiset lapsesi, joiden huoltaja olet

- avopuolisosi, jos olette asuneet yhdessä avioliitonomaisissa olosuhteissa vähintään kaksi vuotta tai teillä on yhteishuollossanne yhteinen lapsi.

Täysi-ikäiset lapsesi lasketaan perheenjäseniksi vain siinä poikkeustapauksessa, että olet tosiasiallisesti vastannut heidän hyvinvoinnistaan ja toimeentulostaan. Sama koskee vanhempiasi, jos olet itse täysi-ikäinen.

Jos aiot asua Suomessa alle vuoden ajan, sinut voidaan rekisteröidä vain jos se on tarpeen Suomessa opiskelun, työnteon tai muun vastaavan ja perustellun syyn vuoksi.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelusta vastaaMaistraatti
Muut vastuuorganisaatiotLapin maistraatti, Sisä-Suomen maistraatti, Länsi-Suomen maistraatti, Kaakkois-Suomen maistraatti, Hämeen maistraatti, Uudenmaan maistraatti, Pohjois-Suomen maistraatti, Lounais-Suomen maistraatti, Itä-Suomen maistraatti
Palvelun toteuttaaMaistraatti
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Maistraatti
Päivitetty: 3.9.2019