suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tampereen kaupunki

Työttömien terveystarkastukset

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Jos olet jäänyt työttömäksi tai olet toistuvasti lyhytaikaisissa työsuhteissa, sinulla on mahdollisuus hakeutua maksuttomaan terveystarkastukseen. Sinut voidaan ohjata terveystarkastukseen myös esimerkiksi kunnan sosiaalitoimesta tai työttömille palveluja tarjoavalta taholta. Terveystarkastuksen tarkoituksena on edistää terveydentilaasi, hyvinvointiasi sekä työ- ja toimintakykyäsi.

Terveystarkastukseen kuuluu muun muassa laboratoriokokeet, keuhkojen toimintaa mittaavat kokeet, pituuden, painon ja verenpaineen mittaaminen, alkoholin käyttöä ja diabeteksen riskiä mittaavat testit sekä mielialakysely. Tarkastuksessa sinulle tehdään myös elämäntapahaastattelu. Tarpeen vaatiessa sinut voidaan ohjata maksuttomalle lääkärikäynnille tai suuhygienistille. Lisäksi saat tarvittaessa jäykkäkouristus-kurkkumätärokotteen tehosteen.

Toimi näin

Voit varata ajan terveystarkastukseen verkossa tai puhelimitse. Ajan peruminen ja siirtäminen onnistuvat vain puhelimitse.

Jos olet saanut kutsun terveystarkastukseen kirjeenä, tulee sinun täyttää kirjeen mukana tulleet lomakkeet ennen vastaanottoasi ja ottaa ne mukaasi vastaanotolle. Muussa tapauksessa sinun kannattaa saapua vastaanotolle noin 30 minuuttia ennen varattua aikaa. Voit tällöin täyttää esitietolomakkeen ja testit terveystarkastuksen aulassa ennen terveystarkastusta. Esitietolomakkeen voit täyttää myös etukäteen sähköisissä terveyspalveluissa.

Sinun tulee käydä laboratoriotutkimuksissa noin viikkoa ennen terveystarkastukseen tuloa. Ennen laboratoriotutkimuksia sinun on oltava 12 tuntia ravinnotta. Aika laboratoriotutkimuksiin varataan Fimlabin verkkopalvelussa tai heidän puhelinpalvelustaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Terveystarkastus on tarkoitettu työttömille tai lyhytaikaisissa työsuhteissa työskenteleville.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Työttömällä on oikeus terveystarkastukseen. Terveystarkastusta haluavan tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen. Tarkastukseen kuuluvat yleensä mittaukset, joilla todetaan muun muassa painoindeksi ja verenpaine, sekä eräät laboratoriokokeet. Tärkeä osa tarkastusta on vastaanotolla käytävä keskustelu, jossa käydään läpi henkilön terveyteen, mielenterveyteen, toimintakykyyn, elintapoihin ja mahdollisiin oireisiin liittyviä asioita. Työttömän terveystarkastuksessa kiinnitetään erityistä huomiota seikkoihin, jotka voivat vaikuttaa elämänhallintaan ja työkykyyn.

Terveystarkastuksen tekijä antaa ohjeita sopivasta ravinnosta, liikunnasta ja omahoidosta. Mikäli tarkastuksessa ilmenee lisätutkimusten tai hoidon tarvetta, hän ohjaa potilaan eteenpäin. Terveystarkastuksessa voidaan todeta myös kuntoutustarve työkyvyn vahvistamiseksi tai palauttamiseksi.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTampereen kaupunki
Palvelusta vastaaTampereen kaupunki
Alue Orivesi, Tampere
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Tampereen kaupunki
Päivitetty: 26.1.2022