suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Turvakotitoiminta

  • Palvelu
  • 9 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Turvakoti palvelee lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneita.

Turvakotiin voi tulla yksin tai yhdessä lasten kanssa. Turvakodista saa keskusteluapua ja neuvontaa myös puhelimitse lähisuhdeväkivaltaan liittyvissä asioissa. Turvakodin palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia.

Mikkelin turvakodissa on seitsemän perhepaikkaa ja turvakoti palvelee ympäri vuorokauden. Turvakotiin voi hakeutua, kun kotiin jääminen väkivallan takia on vaarallista tai kotona on väkivallan uhkaa. Turvakotiin voi saapua yksin tai yhdessä lasten kanssa sukupuoleen katsomatta. Turvakodissa työskentelee ohjaajia ja sosiaalityöntekijä. Kaikki turvakodin työntekijät ovat väkivaltatyön osaajia. Turvakodista käsin voi elää niin normaalia elämää kuin mahdollista turvallisesti – käydä esimerkiksi töissä ja koulussa sekä tavata läheisiä.

Turvakoti on tarkoitettu lyhytaikaiseen asumiseen. Jakson pituutta arvioidaan yhdessä turvakodin sosiaalityöntekijän ja ohjaajien kanssa. Turvakodissa kartoitetaan asiakkaan tilanne ja työskentelyn tärkein tavoite on väkivallan loppuminen. Turvakodissa asiakas saa apua, tukea ja neuvontaa tilanteensa selvittelyyn. Turvakodin työntekijöillä on erityisosaamista väkivaltakokemusten käsittelyyn lasten kanssa. Turvakodin kautta tarjotaan ja järjestetään kriisiapua myös tekijälle.Turvakoti toimii väliaikaisesti väistötiloissa. Väistötiloissa toimimisen ajan turvakodille saapumiseksi otettava puhelimitse yhteyttä yksikköön.

Toimi näin

Turvakotiin hakeudutaan soittamallla turvakodin puhelinnumeroon.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Voit hakeutua turvakotiin mihin tahansa vuorokaudenaikaan, jos kotona on väkivaltaa tai sen uhkaa. Naiset, miehet ja muunsukupuoliset ovat tervetulleita yksin tai lasten kanssa. Turvakoti on avoin kenelle tahansa avun tarvitsijalle, ei ainoastaan lapsiperheellisille. Voit viipyä turvakodissa kriisitilanteen edellyttämän ajan, yleensä muutamasta päivästä pariin kuukauteen.

Henkisen tuen ja keskusteluavun lisäksi saat turvakodista apua käytännön asioiden, kuten asumisen tai lähestymiskiellon, järjestämiseen. Apua on tarjolla myös väkivallan tekijälle.

Turvakoteja ylläpitävät Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset ja eräät kunnat. Toimintaa koordinoi ja rahoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Laki valtion varoista maksettavasta korvauksesta turvakotipalvelujen tuottajalle

Laki valtion varoista maksettavasta korvauksesta turvakotipalvelujen tuottajalle

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEtelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaEtelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Mikkeli, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 12.5.2020