suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Turvakoti

  • Palvelu
  • 13 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Jos pelkäät itsesi tai lapsesi puolesta, voit tarvita turvakodin palveluja. Turvakoti on tarkoitettu kaikille lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille ikään, sukupuoleen, kotikuntaan tai erityistarpeisiin katsomatta. Voit tulla turvakodille joko yksin tai yhdessä lastesi kanssa. Turvakodille ei tarvitse erillistä lähetettä, ja se on maksuton palvelu.

Turvakoti on lyhytaikainen turvapaikka, joka tarjoaa suojan väkivallalta ja apua väkivallan loppumiseksi. Turvakodin henkilökunta antaa kriisi- ja keskusteluapua, neuvontaa, ohjausta ja apua käytännön asioiden järjestelemiseen. Turvakodilla on henkilökuntaa paikalla ympäri vuorokauden. Turvakodilla oleminen on aina vapaaehtoista. Voit koska tahansa lähteä pois sekä pitää yhteyttä läheistesi kanssa. Turvakodilla jokaisella asiakkaalla tai perheellä on oma huone.

Lähisuhdeväkivalta

Lähisuhdeväkivallasta puhutaan, kun henkilö on väkivaltainen nykyistä tai entistä kumppaniaan, lastaan, lähisukulaistaan tai muuta läheistään kohtaan. Väkivalta voi ilmetä monella tavalla. Se voi olla fyysistä, henkistä, seksuaalista, taloudellista, kaltoinkohtelua tai laiminlyöntiä, kulttuurista tai uskonnollista, väkivallan uhkaa tai vainoa. Lähisuhdeväkivalta voi johtaa psyykkisten ja fyysisten vammojen syntymiseen.

Turvakotiin lähteminen

Lähtöpäätöksen tekeminen on aina vaikeaa, ja sen kypsyttely voi viedä aikaa. Päätöksen jälkeen ensimmäinen askel on soittaa turvakodille.

Lähdön valmistelu kannattaa tehdä huolellisesti. Jos voit, lähde silloin, kun väkivallan tekijä ei ole tilanteessa läsnä. Tarvittaessa saat tukea ja turvaa konkreettiseen lähtötilanteeseen. Mikäli et saa järjestettyä kyytiä turvakodille, ilmoita tästä turvakodin henkilökunnalle.

Turvakodille ei voi tulla lemmikkieläimen kanssa. Turvakodin henkilökunta auttaa sinua tarvittaessa löytämään lemmikillesi turvallisen hoitopaikan.

Mukaan kannattaa ottaa

• omat ja mukana tulevien lasten vaatteet,

• henkilökohtaiset lääkkeet, reseptit ja Kela-kortti,

• pankkitunnukset,

• henkilökohtaiset tavarat, kuten päiväkirjat.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Voit hakeutua turvakotiin mihin tahansa vuorokaudenaikaan, jos kotona on väkivaltaa tai sen uhkaa. Naiset, miehet ja muunsukupuoliset ovat tervetulleita yksin tai lasten kanssa. Turvakoti on avoin kenelle tahansa avun tarvitsijalle, ei ainoastaan lapsiperheellisille. Voit viipyä turvakodissa kriisitilanteen edellyttämän ajan, yleensä muutamasta päivästä pariin kuukauteen.

Henkisen tuen ja keskusteluavun lisäksi saat turvakodista apua käytännön asioiden, kuten asumisen tai lähestymiskiellon, järjestämiseen. Apua on tarjolla myös väkivallan tekijälle.

Turvakoteja ylläpitävät Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset ja eräät kunnat. Toimintaa koordinoi ja rahoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Laki valtion varoista maksettavasta korvauksesta turvakotipalvelujen tuottajalle

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaSiun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 25.10.2021