suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Mikkelin seudun ympäristöpalvelut

Tupakointikiellon hakeminen taloyhtiöön, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Tupakkalaissa olevien tupakointikieltojen ja -rajoitusten tarkoituksena on suojella väestöä ympäristön tupakansavun aiheuttamilta terveyshaitoilta. Tavoitteena on, ettei kukaan tahtomattaan altistu tupakansavulle.

Toimi näin

Taloyhtiön edustajana sinun tulee ennen tupakointikieltojen hakemista kuulla niiden tilojen haltijoita, joita kielto koskee. Tupakointikieltoon kannattaa turvautua vasta siinä tapauksessa, jos tupakoinnin haittaa ei saa taloyhtiössä muuten ratkaistua.

Mikkelissä, Hirvensalmella, Mäntyharjulla, Pertunmaalla tai Kangasniemellä hakemus tehdään Mikkelin seudun ympäristöpalveluun.

Täytä tupakointikieltohakemus ja lähetä sähköpostilla tai kirjepostilla Mikkelin seudun ympäristöpalveluun käsiteltäväksi. Hakemuksen ja ympäristöpalvelun yhteystiedot löydät Mikkelin kaupungin internet-sivuilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Asuntoyhteisöt (asunto-osakeyhtiöt) voivat 1.1.2017 lähtien hakea kunnalta tupakointikieltoa asuntoyhteisön rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille, huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin (esim. terassit) ja huoneistojen sisätiloihin.

Yksittäisillä asukkailla ei ole oikeutta tehdä tupakointikieltoa koskevia hakemuksia asuntoyhteisön omistamaan ja muiden asukkaiden hallitsemiin tiloihin. Asukkailla on sekä omistus- että vuokra-asumisen yhteydessä oikeuksia ja mahdollisuuksia tehdä aloitteita, joiden käsittelyn jälkeen tällaisen hakemuksen tekemisestä voidaan asuntoyhteisössä päättää.

Asuntoyhteisö voi järjestyssäännöissä kieltää tupakoinnin asuntoyhteisön hallitsemissa yhteisissä ulkotiloissa rakennuksen sisäänkäyntien ja ilmanottoaukkojen läheisyydessä, yhteisillä parvekkeilla sekä lasten leikkialueilla.

Tupakointiin liittyvät ongelmatilanteet on pyrittävä ratkaisemaan asuntoyhteisössä keskustelemalla ja esimerkiksi osoittamalla tupakoinnille sallittu paikka kiinteistön alueelta.

Palvelu on maksullinen.

Hakemuksen käsittelymaksun määräämisen perusteena on käsittelymenettelyn laajuus. Maksu määräytyy hakemuksen käsittelyyn käytetyn työajan perusteella. Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden voimassa olevan maksutaksan löydät Mikkelin kaupungin internet-sivuilta.

Tausta ja lainsäädäntö

Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä taloonsa. Se voi hakea tupakointikieltoa huoneistoparvekkeille ja -pihoille ja huoneistojen sisätiloihin.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaMikkelin seudun ympäristöpalvelut
Palvelusta vastaaMikkelin seudun ympäristöpalvelut
Alue Hirvensalmi, Kangasniemi, Mäntyharju, Mikkeli, Pertunmaa
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Mikkelin seudun ympäristöpalvelut
Päivitetty: 2.11.2021