suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Tupakkavalvonta

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Tupakkalaissa säädetään mm. tupakkatuotteiden vähittäismyynnistä, tiettyjen tilojen tupakointikielloista ja rajoituksista sekä mainonnasta. Terveysvalvonta valvoo toiminta-alueellaan tupakka- ja nikotiinituotteiden ja tupakointivälineiden myyntiä sekä yhdessä muiden viranomaisten kanssa myös tupakointikieltojen noudattamista. Tupakkatuotteiden myynti edellyttää vähittäismyyntiluvan.

Tupakoinnin lopettamiseen tarkoitetut nikotiinivalmisteet on luokiteltu lääkkeiksi, joiden myynti on mahdollista apteekkien lisäksi tupakkaa myyvissä kaupoissa, kioskeissa, huoltoasemilla ja ravitsemisliikkeissä. Myynti edellyttää, että elinkeinonharjoittajalla on lääkelaissa tarkoitettu nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntilupa.

Tupakan ja nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntilupamaksu sekä tupakkatuotteiden ja nikotiinivalmisteiden myynnin vuosittainen valvontamaksu määräytyy Kainuun soten ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukaisesti.

Tupakointikiellot asuntoyhteisöissä.

Asuntoyhteisöt (asunto-osakeyhtiöt) voivat hakea kunnalta tupakointikieltoa asuntoyhteisön rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille, huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin (esim. terassit) ja huoneistojen sisätiloihin.

Toimi näin

Elinkeinonharjoittajana sinun tulee laatia tupakan myyntiä koskeva vähittäismyyntilupahakemus sekä omavalvontasuunnitelma. Omavalvontasuunnitelma edellytetään vähittäismyyntilupahakemuksen liitteeksi. Ohjeet lupahakemuksen ja omavalvontasuunnitelman tekemiseen sekä myyntilupahakemus löytyvät Valviran (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) sivuilta.

Elinkeinonharjoittajana sinun tulee hakea nikotiinivalmisteiden vähittäismyyntilupaa myyntipaikan sijaintikunnan terveysviranomaiselta.

Lomake löytyy Terveysvalvonnan verkkosivulta.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Palvelusta vastaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Alue Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Päivitetty: 13.8.2021