suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Parkanon kaupunki

Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäismyyntilupa sekä tukkumyynti-ilmoitus

  • Lupa tai muu velvoite
  • Parkano
  • Julkinen palvelu

Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäismyynti edellyttää luvan hakemista myyntipaikan sijaintikunnan asioita hoitavalta viranomaiselta. Vähittäismyyntilupa on myyntipaikkakohtainen.

Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden tukkumyynnistä tulee tehdä ilmoitus myyntipaikan sijaintikunnan asioita hoitavalle viranomaiselle.

Toimi näin

Tee tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäismyyntilupahakemus tai tukkumyynti-ilmoitus myyntipaikan sijaintikunnan asioista vastaavalle viranomaiselle. Jos myynti tapahtuu liikennevälineessä, osoita hakemus oman kotikuntasi asioista vastaavalle viranomaiselle.

Kirjaa hakemukseen tai ilmoitukseen

  • nimesi tai yrityksesi nimi, yhteystiedot Suomessa, henkilötunnuksesi tai Y-tunnuksesi sekä tuotteiden myyntipaikan osoite
  • selvitys siitä, minkä tuotteiden myyntiä hakemuksesi tai ilmoituksesi koskee
  • tieto pakollisesta omavalvontasuunnitelmasta
  • selvitys myyntipaikassa sijaitsevien myyntipisteiden lukumäärästä ja sijainnista
  • selvitys tupakkatuotteiden, tupakan vastikkeiden, tupakointivälineiden, sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden sijoittelusta myyntipisteessä.

Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäismyynnin lupahakemus täytetään Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston sähköisessä järjestelmässä.

Kenelle ja millä ehdoin

Vähittäismyyntiluvan myöntämisen edellytyksenä on, että

  • hakija on täysi-ikäinen
  • hakija esittää säännökset täyttävän omavalvontasuunnitelman
  • hakijalta ei ole viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana pysyvästi peruutettu tupakkalain mukaista lupaa
  • myyntipaikka, johon lupaa haetaan, ei sijaitse lasten ja nuorten käytössä olevassa paikassa, esimerkiksi koulussa.

Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäismyyntilupaa ei myönnetä, jos toiminta on selvästi tupakkalain vastaista tai jos myyntipaikka ei ole viranomaisen valvottavissa.

Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden tukkumyynti edellyttää tukkumyynti-ilmoituksen tekemistä tupakkalakia valvovalle paikalliselle viranomaiselle.

Tupakkalain alaisia tuotteita myyvän henkilön tulee olla täyttänyt 18 vuotta. Tätä nuorempi henkilö saa kuitenkin myydä tuotteita, jos myynti tapahtuu 18 vuotta täyttäneen henkilön valvonnan alaisena. Täysi-ikäisellä henkilöllä on oltava jatkuva näköyhteys alaikäiseen myyjään.

Tupakkatuotteen, nikotiininesteen, tupakan vastikkeen, tupakointivälineen ja sähkösavukkeen myynti alle 18-vuotiaalle on kiellettyä. Tupakkalain alaisia tuotteita myyvällä elinkeinonharjoittajalla on oltava omavalvontasuunnitelma myynnin ikärajan valvomiseksi.

Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, toimintaan vaaditaan samat luvat kuin Suomeenkin sijoittautuneilta elinkeinonharjoittajilta.


Määräaika

Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäismyyntilupahakemus on pantava vireille riittävän ajoissa ennen uuden myyntipaikan avaamista. Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden myyntiä ei voi aloittaa ennen kuin kunta on myöntänyt vähittäismyyntiluvan. Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden tukkumyynti puolestaan on mahdollista aloittaa heti ilmoituksen tekemisen jälkeen.

Käsittelyaika

Lupahakemus pyritään käsittelemään noin kuukauden sisällä. Jos hakemus on puutteellinen, asiasta pyydetään täydennystä ja käsittely pitkittyy.

Voimassaoloaika

Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäismyyntilupa voidaan myöntää toistaiseksi voimassa olevana tai määräaikaisena. Lupa myönnetään määräajaksi, jos toiminnan luonne sitä edellyttää. Tukkumyynti-ilmoitus on voimassa toistaiseksi tai kunnes elinkeinonharjoittaja ilmoittaa kunnalle toiminnan päättymisestä.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira

Muut vastuuorganisaatiot

Sastamalan kaupunki

Palvelusta vastaa

Parkanon kaupunki
Tekstistä vastaa: Parkanon kaupunki
Päivitetty: 20.7.2022