suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sodankylän kunta

Tulkkipalvelu

  • Palvelu
  • Sodankylä
  • Yksityinen palvelu

Alue

Sodankylä
Palvelun kieli: suomi

Terveydenhuollossa on oikeus asioida ja saada palvelua suomeksi tai ruotsiksi. Kunnan ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tulee lisäksi huolehtia siitä, että Pohjoismaiden kansalaiset voivat käyttää terveydenhuoltopalveluissa omaa kieltään, suomea, islantia, norjaa, ruotsia tai tanskaa. Tarvittaessa on huolehdittava siitä, että Pohjoismaiden kansalaiset saavat tarvitsemansa tulkkaus- ja käännösavun.

Vammaisilla henkilöillä on lakiin perustuva oikeus saada tarvitsemiaan tulkkauspalveluita, esimerkiksi viittomakielen tulkkausta.

Muiden henkilöiden tulkkauspalveluiden järjestämiseen kunnalla ei ole lakisääteistä velvollisuutta, mutta kunnat voivat järjestää myös muunkielisiä tulkkauspalveluita harkintansa mukaan.

Sodankylän kunnalla on Monetran kanssa sopimus vieraskielisten tulkkipalvelujen käytöstä. Tulkkaus tapahtuu kaiutinpuhelimen tai videoyhteyden välityksellä. Järjestelyjen takia tulkkauspalvelun tarpeesta pitää olla hyvissä ajoin yhteydessä kuntaan.


Tausta ja lainsäädäntö

Terveydenhuollossa on oikeus asioida ja saada palvelua suomeksi tai ruotsiksi. Pohjoismaiden kansalaiset voivat käyttää terveydenhuoltopalveluissa omaa kieltään, suomea, islantia, norjaa, ruotsia tai tanskaa. Tarvittaessa on huolehdittava siitä, että Pohjoismaiden kansalaiset saavat tarvitsemansa tulkkaus- ja käännösavun. Muiden henkilöiden tulkkauspalveluiden järjestämiseen ei ole lakisääteistä velvollisuutta, mutta myös muunkielisiä tulkkauspalveluita voidaan järjestää harkinnan mukaan.

Vammaisilla henkilöillä on lakiin perustuva oikeus saada tarvitsemiaan tulkkauspalveluita, esimerkiksi viittomakielen tulkkausta. Oikeutta vammaisten henkilöiden tulkkauspalveluun haetaan Kelan Vammaisten tulkkauspalvelukeskuksesta, ja tulkki tilataan Kelan välityskeskuksesta.


Palvelun toteuttaa: Monetra Oulu Oy (ostopalvelu tai muu sopimussuhde)