suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Tukihenkilö- ja tukiperhetoiminnan tavoitteena on vaikuttaa myönteisesti lapsen elämään sekä edistää lapsen tervettä kasvua ja kehitystä.

Tukiperhe voi olla avuksi lapsiperheelle, kun se tarvitsee tukea eikä ympärillä ole sukulaisia, ystäviä tai muita auttavia verkostoja lähimailla.

Tukiperheissä tehdään ihan tavallisia asioita. Tuettava lapsi elää tukiperheen arjen ehdoilla, jolloin hän saa uusia virikkeitä, kavereita ja aikuissuhteita, jotka tukevat lapsen kasvua. Samalla tukiperhe auttaa tuettavan lapsen vanhempia jaksamaan, tarjoamalla heille tilaisuuden hengähtää.

Tukiperheiksi tarvitaan mukaan uusia ja erilaisia perheitä, koska tukiperhettä tarvitsevat lapsetkin ovat eri-ikäisiä ja heillä on erilaisia tarpeita. Tukiperheen vanhemmat voivat olla nuoria tai vanhoja, lapsettomia tai heillä voi olla omia lapsia. Tukiperheenä voi toimia myös yksin asuva.

Toimi näin

Saat lisää tietoa tukihenkilö- ja tukiperhetoiminnasta tukisuhdekoordinaattoriin puhelimitse. Tukihenkilöä tai -perhettä haetaan hakemuksella.

Soiten kautta voit alkaa myös tukihenkilöksi tai tukiperheeksi tukea tarvitsevalle lapselle tai nuorelle. Uudet vapaaehtoiset saavat perehdytyksen ja koulutusta tukihenkilönä tai tukiperheenä toimimiseen. Myös itse tukihenkilöksi tai -perheeksi hakeminen tapahtuu hakemuksella.

Tausta ja lainsäädäntö

Erityistä tukea tarvitsevalle lapselle ja hänen perheelleen voidaan järjestää tukihenkilö tai -perhe. Tukihenkilön saaminen ei edellytä lastensuojelun asiakkuutta.

Tukihenkilö tapaa lasta yhteisen tekemisen tai harrastusten merkeissä parin tunnin ajan viikon tai kahden viikon välein. Tukiperhetoiminnassa lapsi viettää tukiperheen luona esimerkiksi yhden viikonlopun kuukaudessa.

Tukihenkilölle tai -perheelle maksetaan työstä kulukorvaus ja palkkio. Työhön saa koulutusta. Tukihenkilöiden ja -perheiden vaitiolovelvollisuus jatkuu myös työn päättymisen jälkeen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 5.5.2020