suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Jyväskylän kaupunki
Alue: Jyväskylä
Palvelun kieli: suomi

Jyväskylän kaupunki järjestää tukiperhetoimintaa yhteistyössä Keski-Suomen sijaishuoltoyksikön ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Tukihenkilötoiminnassa mukana on Mannerheimin lastensuojeluliitto.

Tukiperheessä lapsi viettää sovitusti pääsääntöisesti yhden viikonlopun kuukaudessa. Lapsi voi olla tukiperheessä myös pidemmän ajanjakson muina loma-aikoina. Tukiperhetoimintaan osallistuvat lapset ovat yli yksivuotiaita.

Lapselle tukiperhesopimus tehdään vuodeksi kerrallaan. Sopimusta tarkastetaan vuosittain, jolloin keskustellaan lapsen ja perheen tilanteesta sekä tukiperhejakson toimivuudesta. Usein tukiperheet ovat lapsen elämässä useamman vuoden ajan.

Lapselle tai nuorelle voidaan järjestää lastensuojelun avohuollon tukitoimena tukihenkilötoimintaa. Tukihenkilötyöskentelyn tavoitteet luodaan yhdessä lapsen tai nuoren ja perheen sekä lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän kanssa. Tukihenkilön keskeisiä työskentelymuotoja ovat keskustelu, kuuntelu ja yhdessä tekeminen.


Toimi näin

Ota yhteyttä Tapionkadun sosiaaliaseman opastukseen soittoaikana tai Hyvis.fi-palvelun kautta (kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen).

Tukihenkilö on mahdollista saada lastensuojelun avopalveluiden tai Mannerheimin lastensuojeluliiton lastensuojelun kautta. Lastensuojelun avopalveluiden perheohjauksen tukihenkilöt ovat perhetyön ammattilaisia. Mannerheimin lastensuojeluliiton lastensuojelun tukihenkilöt ovat vapaaehtoisia järjestön itse kouluttamia henkilöitä, jotka haluavat auttaa lapsia tai nuoria.


Tausta ja lainsäädäntö

Erityistä tukea tarvitsevalle lapselle ja hänen perheelleen voidaan järjestää tukihenkilö tai -perhe. Tukihenkilön saaminen ei edellytä lastensuojelun asiakkuutta. Tukihenkilöä tai -perhettä kaipaavien tulee olla yhteydessä kunnan sosiaalitoimeen.

Tukihenkilö tapaa lasta yhteisen tekemisen tai harrastusten merkeissä parin tunnin ajan viikon tai kahden viikon välein. Tukiperhetoiminnassa lapsi viettää tukiperheen luona esimerkiksi yhden viikonlopun kuukaudessa.

Tukihenkilölle tai -perheelle maksetaan työstä kulukorvaus ja palkkio. Työhön saa koulutusta. Tukihenkilöiden ja -perheiden vaitiolovelvollisuus jatkuu myös työn päättymisen jälkeen.


Palvelun toteuttaa: 
Jyväskylän kaupunki