suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Hämeenlinnan kaupunki

Tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta

  • Palvelu
  • Hämeenlinna
  • Julkinen palvelu

Tukiperhetoiminta on lastensuojelun avohuollon tukitoimi, joka sopii leikki- ja alakouluikäisille lapsille. Useimmiten lapsi viettää tukiperheessä yhden viikonlopun kuukaudessa ja kerran vuodessa yhtäjaksoisesti maksimissaan 7 päivää.

Toimi näin

Perhehoitoyksikkö Kanerva vastaa tukiperhetoiminnasta kiinnostuneiden valmennuksesta. Valmennuksesta ja tukiperheeksi ryhtymisestä saa lisätietoa Kanervan nettisivuilta.

Myös OmaKamu ry:n kautta voit hakea tukihenkilöä lapsellesi tai itse kouluttautua tukihenkilöksi.

Kenelle ja millä ehdoin

Tukiperheet ja –henkilöt on tarkoitettu lapsiperheille, joilla

  • on lastensuojelun tai lapsiperheiden sosiaalityön asiakkuus
  • lapset ovat leikki- ja kouluiässä
  • ei ole läheisverkostoa arjen tukena
  • vanhempien voimavarat eivät riitä vastaamaan lapsen tarpeisiin
  • perheessä on vaikeuksia kasvatusasioissa, ihmissuhteissa, fyysisessä tai psyykkisessä terveydentilassa tai jokin muu erityistarve.

Tukiperheeksi sopii tavallinen perhe, jolla on omat ihmissuhteet kunnossa, kiinnostusta hoito- ja kasvatusasioihin, tilaa ja aikaa lapsille, joustavuutta ja yhteistyökykyä. Tukiperheinä voivat toimia erilaisissa elämäntilanteissa olevat perheet, niin lapsiperheet kuin yhden aikuisenkin perheet.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Erityistä tukea tarvitsevalle lapselle ja hänen perheelleen voidaan järjestää tukihenkilö tai -perhe. Tukihenkilön saaminen ei edellytä lastensuojelun asiakkuutta.

Tukihenkilö tapaa lasta yhteisen tekemisen tai harrastusten merkeissä parin tunnin ajan viikon tai kahden viikon välein. Tukiperhetoiminnassa lapsi viettää tukiperheen luona esimerkiksi yhden viikonlopun kuukaudessa.

Tukihenkilölle tai -perheelle maksetaan työstä kulukorvaus ja palkkio. Työhön saa koulutusta. Tukihenkilöiden ja -perheiden vaitiolovelvollisuus jatkuu myös työn päättymisen jälkeen.

Perustiedot

Palvelusta vastaaHämeenlinnan kaupunki
Alue Hämeenlinna
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Hämeenlinnan kaupunki
Päivitetty: 19.8.2021