suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Seinäjoen kaupunki

Tontin varaaminen

  • Palvelu
  • Seinäjoki
  • Julkinen palvelu

Seinäjoen kaupunki tarjoaa monipuolisesti vaihtoehtoja asumiseen. Vapaita tontteja on tarjolla niin maaseudun rauhasta kuin tiheämpäänkin asutuilta alueilta.

Tonttitarjontaan kuuluu omakotitontteja, rivitalotontteja, kerrostalotontteja ja yritystontteja. Tietyillä alueilla on jatkuvassa haussa myös loma-asuntojen rakentamiseen tarkoitettuja tontteja. Niiden haku- ja varauskäytännöt ovat samat ku ...

Toimi näin

Vapaita tontteja voi hakea sähköisesti eTonttipalvelussa Seinäjoen kaupungin Karttapalvelun Vapaat tontit -osion kautta.

Myös vapaat rivitalotontit löytyvät Karttapalvelun Vapaat tontit -osiosta. Lisätietoja niistä voi tiedustella asuntotonttien luovutuksesta vastaavalta maankäyttöinsinööriltä.

Vapaita kerrostalotontteja voi tiedustella kaupungingeodeetilta.

Vapaat yritystontit löytyvät Karttapalvelun Vapaat tontit -osiosta. Niiden markkinoinnista vastaa kaupungin kehittämisyhtiö Into Seinäjoki Oy.

Kenelle ja millä ehdoin

Suurin osa Seinäjoen kaupungin vapaista tonteista on jatkuvassa haussa Karttapalvelussa. Jatkuvassa haussa olevat tontit varaamme ensimmäisille hakuehdot täyttäville hakijoille. Mahdolliset hakuehdot on merkitty tonttikohtaisiin lisätietoihin. Hakemuksia voi toimittaa vain yhden perhettä, kotitaloutta tai myyntiin rakentajaa kohden.

Uudet tontit tulevat haettaviksi lehtikuulutuksin ilmoitettavilla hakuajoilla. Käsittelemme hakemukset tonttihaun jälkeen alueittain. Jos alueen yhdellekin tontille on jätetty useampi kuin yksi hakemus, kutsumme kaikki hakijat arvontatilaisuuteen. Tilaisuudessa hakijoille arvotaan valintavuorot, joiden mukaisessa järjestyksessä he valitsevat ja varaavat tonttinsa vapaana olevien tonttien joukosta.

Omakotitonttien luovutusmenettelyssä hakijat jaetaan ennen arvontatilaisuutta kolmeen ryhmään:

  1. Ensimmäisenä valintavuorossa ovat ensirakentajat (hakija tai hakijan kanssa samassa taloudessa asuva), jotka eivät ole aiemmin rakentaneet kaupungin myymälle tai vuokraamalle tontille.
  2. Toisena valintavuorossa ovat hakijat, joilla on kulunut vähintään viisi vuotta kaupungin myymän tai vuokraaman tontin luovutuskirjan allekirjoittamisesta.
  3. Kolmantena valintavuorossa ovat myyntiin rakentajat. Myyntiin rakentajana voi tonttia hakea yritys, jonka toimialaan kuuluu rakentaminen.

Valintatilaisuuden jälkeen vapaaksi jääneet omakotitontit ovat ensirakentajien haettavissa niin sanotun jatkuvan haun periaatteella eTonttipalvelussa.

Rivitalotontteja haetaan L1-suunnitelmien perusteella. Suunnitelmista tulee ilmetä asemapiirros, julkisivut, pohjakuvat sekä tontin käyttö. Mittakaava 1:200.

Tonttivaraukset ovat voimassa enintään vuoden ja varauksesta peritään hinnaston mukaiset maksut.

Ostaja/vuokralainen sitoutuu rakentamaan tontille asuinrakennuksen kahden vuoden kuluessa kauppakirjan tai vuokrasopimuksen allekirjoittamispäivästä lukien asuttavaan kuntoon. Rakentamiselle voidaan myöntää lisäaikaa erityisestä syystä.

Kaupat ja vuokraus tapahtuvat valtuuston vahvistamin hinnoin. Tontin kauppahinta tai kuluvan vuoden vuokra maksetaan ennen luovutuskirjan allekirjoittamista. Lisäksi tontin oston yhteydessä peritään myös tontin lohkomiskulut.

Suunnittelussa ja rakentamisessa on huomioitava kaavamääräykset ja rakennustapaohjeet.

Palvelun toteuttaa

Seinäjoen kaupunki

Palvelusta vastaa

Seinäjoen kaupunki
Tekstistä vastaa: Seinäjoen kaupunki
Päivitetty: 26.10.2022