suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Savonlinnan kaupunki

Tontin lohkominen

  • Palvelu
  • Savonlinna
  • Julkinen palvelu

Savonlinnassa tontin lohkomisen keskustaajaman ja Tanhuvaaran asemakaava-alueilla suorittaa kaupunki. Muilla asemakaava-alueilla (Kerimäen, Punkaharjun, Savonrannan, Tuunaansaaren, Putikon ja Louhen asemakaava-alueet) sekä asemakaavan ulkopuolisilla alueilla kiinteistötoimitukset suorittaa Maanmittauslaitos.

Tonttijaon mukainen tontti muodostetaan kiinteistöksi (tontiksi) lohkomistoimituksessa. Toimituksen yhteydessä mm. selvitetään rekisteröimisedellytykset, valmistetaan tonttikartta, käsitellään kiinteistörasitteet, osuudet yhteisiin ja merkitään rajat maastoon. Lohkomistoimitus vie aikaa eri vaiheineen 1 - 3 kk. Rekisteröinnin jälkeen tontille voidaan hakea rakennuslupa.

Toimi näin

Lohkominen tulee vireille ilman erillistä hakemusta, kun määräalalle haetaan lainhuutoa maanmittauslaitokselta. Muussa tapauksessa ota yhteyttä mittausinsinööriin.

Kenelle ja millä ehdoin

Tontin lohkomisen edellytyksenä on voimassa oleva asemakaava ja sitova tonttijako.

Lohkomisen edellytyksenä on, että hakija omistaa muodostettavan tontin koko alueen. Sitovan tonttijaon alueella (Savonlinnan keskustaajama, Tanhuvaara) lohkomisen edellytyksenä on myös voimassa oleva tonttijako.

Palvelu on maksullinen.

Palvelu on maksullinen. Noudatetaan Savonlinnan kaupungin teknisen lautakunnan hyväksymää kiinteistötoimitustaksaa.

Tausta ja lainsäädäntö

Lohkomistoimituksessa määritetään tontin alue ja rajat. Lohkottava tontti merkitään kiinteistörekisteriin. Lohkominen käynnistyy automaattisesti ilman hakemusta, kun luovutettuun kiinteistön osaan (määräalaan) on myönnetty lainhuuto.

Kiinteistön omistaja voi hakea omistamansa kiinteistön jakamista osiin. Tätä kutsutaan omiin nimiin lohkomiseksi.

Kaupunkien asemakaava-alueilla tontin lohkomisesta ja kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa usein kunta, muualla Maanmittauslaitos.

Perustiedot

Palvelusta vastaaSavonlinnan kaupunki
Palvelun toteuttaaSavonlinnan kaupunki
Alue Savonlinna
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Savonlinnan kaupunki
Päivitetty: 28.5.2019