suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto

Toimintaterapian palvelut

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Toimintaterapia on sopiva kuntoutusmuoto sinulle, jonka on sairauden tai vamman vuoksi tai muista syistä vaikea selviytyä itsenäisesti arkielämästä. Toimintaterapeutin kanssa saat harjoitella päivittäisiä toimintoja: henkilökohtaista hygieniaa, toimintoja kotona ja kodin ulkopuolella, sosiaalista osallistumista, vapaa-ajan harrastuksia ja työkykyä.

Toimintaterapia kuuluu kuntoutuksen palveluyksikköön.

Toimintaterapeutti arvioi, parantaa ja tukee liikunta-, toiminta- ja työkykysi ylläpitämistä. Arvioinnissa käytetään standardisoituja arviointivälineitä, havainnointia ja haastattelua. Toimintaterapeutti tekee kotikäyntejä arvioidakseen kodissa tarvittavia asunnonmuutostöitä ja apuvälineitä.

Toimintaterapeutti kartoittaa apuvälinetarpeen. Apuvälineisiin luetaan myös erilaiset käsituet (ortoosit). Toimintaterapeutti sovittaa ja valmistaa niitä tarvittaessa.

Toimintaterapia on yhteistyötä terapeutin ja asiakkaan välillä, mutta tarvittaessa myös omaisten ja kuntoutustiimin muun henkilöstön kanssa. Lähtökohtana ovat omat toiveesi ja voimavarasi. Haluamme, että vaikutat itse hyvinvointiisi, terveyteesi ja tulevaisuuteesi omilla valinnoillasi ja olemalla aktiivinen.

Asetamme tavoitteen sinun ja mahdollisesti omaistesi kanssa. Sen jälkeen valitsemme terapiaan tarkoituksenmukaisen sisällön. Voit saada toimintaterapiaa yksin tai ryhmässä osastoilla, poliklinikoilla tai kotikuntoutuksena.

Kenelle ja millä ehdoin

Toimintaterapiaan tulet lääkärin tai terveydenhoitajan lähetteellä.

Palvelu on maksullinen.

Laskutamme maksun toimintaterapiakäynneistäsi.

Tausta ja lainsäädäntö

Toimintaterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tarkoituksena on edistää ja ylläpitää potilaan toimintakykyä. Toimintaterapeutti voi esimerkiksi tutustuttaa asiakkaan erilaisiin arjen tilanteita helpottaviin apuvälineisiin ja ehdottaa muutoksia tämän asuntoon. Toimintaterapiaa voidaan antaa sekä yksilö- että ryhmäterapiana.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto
Palvelusta vastaaPietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto
Alue Luoto, Pedersören kunta, Pietarsaari, Uusikaarlepyy
Palvelun kieletruotsi, suomi
Tekstistä vastaa: Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto
Päivitetty: 10.8.2020