suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio JIK peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä

Toimintaterapian palvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Toimintaterapialla pyritään tukemaan lapsesi kasvua ja kehitystä. Toimintaterapiasta on apua, jos lapsellasi on haasteellista suoriutua arjen tilanteista iän edellyttämällä tavalla.

Lasten toimintaterapiapalvelut painottuvat pääosin alle kouluikäisiin. Aloite toimintaterapeutin tutkimukseen voi tulla neuvolasta, päivähoidosta tai muilta erityistyöntekijöiltä. Vanhempana voit myös itse ottaa yhteyttä neuvolaan, päivähoitoon tai suoraan toimintaterapeuttiin.

Lasten toimintaterapia arvioinnissa toteutetaan 3-5 käynti kertaa. Lapsesi toimintakyvyn arviointiin käytetään standardoituja testejä sekä ohjatun ja vapaan toiminnan havainnointia, sekä vanhempien ja tarvittaessa päivähoidon/koulun henkilökunnan haastattelua. Arvioinnin jälkeen yhdessä vanhempien kanssa pohditaan tuen tarvetta ja suunnitellaan jatkotoimenpiteet sen mukaisesti. Toimintaterapiajaksot toteutuvat lyhyinä 10 kerran jaksoina.

Kouluikäisten toimintaterapiapalveluina ovat konsultaatio/ohjaus esim. tarkkaavaisuus ja toiminnan ohjauksen haasteissa. Muut kouluikäisten palvelut ostetaan ostopalveluna harkinnan mukaan. Lisäksi SI-arviointi ja terapia toteutuvat ostopalveluna.

Toimi näin

Voit olla yhteydessä suoraan toimintaterapeuttiin tai ota yhteys omaan neuvolan terveydenhoitajaasi tai varhaiskasvatukseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Toimintaterapeutin vastaanottotila sijaitsee Jalasjärvellä. Palvelu pyritään toteuttamaan lähipalveluna kaikissa kuntayhtymän kunnissa tarpeen mukaisesti. Toimintaterapiapalvelut ovat maksuttomia alle 18-vuotiaille. Asiakkaan palvelutarvetta selvitetään ja seurataan Lasten kuntoutustyöryhmässä ja arviokäynneillä. Lisäksi asiakkaalle annetaan palautekysely palvelusta.

Lisäksi yhteistyötä tehdään perhekeskuksen muiden toimijoiden sekä erikoissairaanhoidon, varhaiskasvatuksen ja yksityisten palveluntuottajien kanssa. Yhteistyötä tehdään asiakkaan asioissa asiakkaan suostumuksella.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Toimintaterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tarkoituksena on edistää ja ylläpitää potilaan toimintakykyä. Toimintaterapeutti voi esimerkiksi tutustuttaa asiakkaan erilaisiin arjen tilanteita helpottaviin apuvälineisiin ja ehdottaa muutoksia tämän asuntoon. Toimintaterapiaa voidaan antaa sekä yksilö- että ryhmäterapiana.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJIK peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Palvelusta vastaaJIK peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Alue Ilmajoki, Kurikka
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: JIK peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Päivitetty: 9.3.2022