suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keusote

Toimeentulotuki

  • Palvelu
  • 6 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää erilaisista elämäntilanteista johtuviin menoihin, joissa Kela ei myönnä perustoimeentulotukea:

  • Esimerkiksi asiakkaan tai perheen erityisistä tarpeista tai olosuhteista aiheutuviin menoihin
  • Menoihin, jotka ovat tarpeen toimeentulon tai itsenäisen suoriutumisen turvaamiseksi.

Hakeaksesi täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea, sinulla on oltava Kelan perustoimeentulotuesta voimassaoleva päätös kyseiselle kuukaudelle.

Toimi näin

Hae toimeentulotukea sähköisellä hakemuksella tai toimita paperinen hakemuslomake asuinalueesi aikuissosiaalityön yksikköön. Voit myös pyytää hakemuksen siirtoa suoraan Kelasta aikuissosiaalityöhön. Sinulla on oltava voimassaoleva päätös Kelassa perustoimeentulotuesta kyseisessä kuussa. Mäntsälän sosiaalitoimisto palvelee myös Pornaisten kuntalaisia.

Kenelle ja millä ehdoin

Kelan perustoimeentulotuesta tulee olla voimassaoleva päätös kyseiselle kuukaudelle.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea haetaan kunnalta. Tuen tarkoituksena on turvata henkilön toimeentulo ja edistää tämän itsenäistä suoriutumista. Tukea voi saada myös erityisiin tai poikkeuksellisiin tilanteisiin, kuten esimerkiksi lapsen syntymästä tai läheisen hautaamisesta koituviin kuluihin. Ehkäisevää tukea voi saada elämäntilanteen kohentamiseen välttämättömiksi katsottavista syistä. Tukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi.

Hakijan tulee ensin hakea Kelasta päätös perustoimeentulotuesta. Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea sekä myönteisen että kielteisen Kela-päätöksen perusteella. Hakemukset voi jättää Kelaan jo perustoimeentulotuen hakemisen yhteydessä, jolloin Kela toimittaa ne edelleen kuntaan.

Kunnan sosiaaliviranomainen tekee päätöksen seitsemän arkipäivän kuluessa, kiireellisissä tapauksissa jo hakemuksen jättämistä seuraavana arkipäivänä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeusote
Palvelusta vastaaKeusote
Alue Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Keusote
Päivitetty: 26.11.2021