Terveysvalvonta, elintarvikevalvonta
- Lupa tai muu velvoite
- 4 kuntaa
- Julkinen palvelu
Terveysvalvonta
Terveysvalvonta osana ympäristöterveydenhuoltoa on ympäristöperäisten terveysriskien vähentämiseen, poistamiseen ja ehkäisemiseen tähtäävää toimintaa. Se on osa ennaltaehkäisevää perusterveydenhuoltoa, jossa riskit huomioon ottaen valvotaan viime kädessä ihmisen terveyteen vaikuttavaa elinympäristöä. Kuntien terveysvalvontaan kuuluvat terveydensuojelu, elintarvikevalvonta ja tupak ...
Toimi näin
ILMOITUS ELINTARVIKEHUONEISTOSTA
Hyväksymismenettelyn piirissä ovat ainoastaan eläimistä saatavia elintarvikkeita käsittelevät laitokset. Muiden elintarvikehuoneistojen osalta käytössä on ilmoitusmenettely.
Elintarvikealan toimijan on tehtävä kirjallinen ilmoitus elintarvikehuoneistosta Etelä-Satakunnan ympäristötoimistoon viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista. Ilmoitus on tehtävä kirjallisesti. Viranomainen käsittelee ilmoituksen ja perii käsittelystä ympäristölautakunnan hyväksymän taksan mukaisen maksun. Käsittelyn jälkeen valvontaviranomainen lähettää toimijalle todistuksen siitä, että huoneisto on elintarvikevalvonnan suunnitelmallisen valvonnan kohde. Toimijan vaihtumisesta, toiminnan keskeyttämisestä tai lopettamisesta on myös ilmoitettava viipymättä valvontaviranomaiselle. Myös liikkuvasta elintarvikehuoneistosta tulee ilmoittaa sen kunnan valvontaviranomaiselle, jonka alueella toiminta tapahtuu.
Elintarvikelaki: Finlex
Lisätietoa elintarvikevalvonnasta: Evira
Kenelle ja millä ehdoin
NEUVONTA JA SUUNNITELMALLINEN VALVONTA
Euran, Huittisten, Kokemäen ja Säkylän elintarvikehuoneistoihin tehdään tarkastuksia ympäristölautakunnan hyväksymän valvontasuunnitelman mukaisesti sekä kuluttajien tekemien ilmoitusten perusteella. Valvonta kohdistuu elintarvikkeisiin sekä niiden valmistus-, käsittely-, säilytys-, tarjoilu ja myyntiolosuhteisiin. Muualla, kuin isoissa tuotantolaitoksissa, tarkastukset tehdään pääsääntöisesti ennalta ilmoittamatta.
Terveystarkastaja antaa neuvoja mm. seuraavissa asioissa
• elintarvikehuoneistoa perustettaessa
• toiminnan aloittaminen jo olemassa olevassa elintarvikehuoneistossa
• toiminnan keskeyttäminen tai lopettaminen
• myynti ja tarjoilu liikkuvasta elintarvikehuoneistosta
• kun epäilee saaneensa ruokamyrkytyksen
• kun on huomauttamista elintarvikkeen laadusta tai elintarvikehuoneistosta
• kun on kysyttävää liittyen elintarvikevalvontaan