suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kalajoen kaupunki

Terveysvalvonta, asumisterveys ja sisäilma

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Sisätiloissa terveyshaittaa voivat aiheuttaa esimerkiksi puutteellinen ilmanvaihto, tupakansavu, lemmikkieläimet, kosteusvaurioista aiheutuva mikrobikasvusto, materiaaleista haihtuvat epäpuhtaudet, haittaeläimet, haju ja melu.

Jos on aihetta epäillä, että asunnosta aiheutuu terveyshaittaa, tulee ensisijaisesti ottaa yhteys kiinteistön omistajaan (isännöitsijä, vuokranantaja). Terveyshaitan selvittämisessä voidaan tarvittaessa käyttää asiantuntijayrityksiä. Vastuu rakennusten kunnossapidosta ja korjaamisesta sekä vaurioiden syiden selvittämisestä on kiinteistön omistajalla.

Terveysvalvonta opastaa viranomaisena asuintilojen terveyshaittaepäilyn selvittelyssä, jos asukas ja/tai taloyhtiö eivät omin neuvoin löydä ratkaisua ongelmaan.

Toimi näin

Mikäli epäilet terveyshaittaa ota ensisijaisesti yhteyttä kiinteistön omistajaan tai tämän edustajaan (taloyhtiön isännöitsijä, hallituksen puheenjohtaja, vuokranantaja), joka on velvollinen selvittämään ongelman syytä ja korjaamaan epäkohdat. Esimerkiksi kosteusvauriot kannattaa korjata heti, jotta terveyshaittaa ei pääsisi syntymään.

Mikäli asunnon tai muun sisätilan omistaja ei perustelluista pyynnöistä huolimatta ryhdy tarvittaviin selvitys- ja korjaustoimiin, voit ottaa yhteyttä terveystarkastajaan. Terveystarkastaja tarkastaa asunnon ja arvioi, onko asunnossa mahdollisesti terveydensuojelulain mukaista terveyshaittaa aiheuttava olosuhde.

Voit ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen ymparistoterveydenhuolto@kalajoki.fi tai suoraan terveystarkastajiin. Terveystarkastajien yhteystiedot löydät osoitteesta: http://kalajoki.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/ymparistoterveydenhuolto/terveysvalvonta-3/

Terveystarkastaja ottaa teihin yhteyttä käsiteltyään pyynnön.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKalajoen kaupunki
Palvelusta vastaaKalajoen kaupunki
Alue Kalajoki, Merijärvi, Pyhäjoki, Raahe, Siikajoki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Kalajoen kaupunki
Päivitetty: 14.9.2021