suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sipoon kunta

Terveydenhuollon valinnanvapaus

  • Palvelu
  • Sipoo
  • Julkinen palvelu

Valinnanvapaus perusterveydenhuollossa

Terveydenhuoltolaki mahdollistaa oman terveysaseman valitsemisen kaikista Suomen terveysasemista.

Valinta käsittää perusterveydenhuollon palvelut, joihin kuuluvat muun muassa avosairaanhoito, lasten- ja äitiysneuvola, muu terveysneuvonta, suun terveydenhuolto, mielenterveys- ja päihdepalvelut, lääkinnällisen kuntoutus sekä terveyskeskuksen lyhytaikainen vuodeosastohoito.

Valinta ei koske kouluterveydenhuoltoa, opiskelijaterveydenhuoltoa eikä pitkäaikaista laitoshoitoa. Kunnalla ei myöskään ole velvollisuutta järjestää kotisairaanhoitoa oman alueensa ulkopuolelle.

Valinnanvapaus erikoissairaanhoidossa

Jos lääkärisi tai hammaslääkärisi arvioi, että tarvitset erikoissairaanhoitoa, voit valita hoitoa antavan kunnallisen erikoissairaanhoidon toimintayksikön koko maan alueelta yhteisymmärryksessä lähetteen antavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa. Hoitopaikan valinta on lähetekohtainen. Mikäli tarvitset uudelleen erikoissairaanhoitoa, voit valita hoitopaikan aikaisemmasta valinnasta riippumatta.

Toimi näin

Jos haluat vaihtaa perusterveydenhuoltosi toisen kunnan terveysasemalle, on sinun tehtävä kirjallinen ilmoitus aseman vaihtamisesta sekä uudelle että vanhalle terveysasemalle. Hoitovastuu siirtyy valitulle terveyskeskukselle viimeistään kolmen viikon kuluttua ilmoituksen saapumisesta.

Palautusosoite: Nikkilän sosiaali- ja terveysasema, 3 krs., Hallinto, PL 7, 04130 Sipoo

Kenelle ja millä ehdoin

Voit valita vain yhden terveysaseman kerrallaan. Uuden valinnan voit tehdä aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä valinnasta.

Terveydenhuoltolain mukainen valinnanmahdollisuus on rajattu julkiseen terveydenhuoltoon.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSipoon kunta
Palvelusta vastaaSipoon kunta
Alue Sipoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Sipoon kunta
Päivitetty: 13.10.2021