suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä

Täydentävä tai ehkäisevä toimeentulotuki

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea haetaan sosiaalipalveluista. Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen tarve voidaan arvioida vasta sen jälkeen, kun sinulle on ensin tehty perustoimeentulotukea koskeva laskelma ja päätös. Voit hakea täydentävää toimeentulotukea samalla, kun haet perustoimeentulotukea. Kela toimittaa hakemuksesi meille sähköisesti, jos olet pyytänyt hakemuksen siirtoa ja esittänyt hakemuksessasi muita kuin perustoimeentulotukeen kuuluvia menoja.

Sosiaaliohjaajat ja sosiaalityöntekijät antavat ohjausta, tukea ja neuvontaa arjessa pärjäämiseen sekä elämän ongelmatilanteisiin.

Toimi näin

Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea haetaan kirjallisella hakemuksella tai asioimalla sosiaalitoimessa varatulla ajalla.

Kenelle ja millä ehdoin

Voidaksesi hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea, sinulla tulee olla kyseiselle ajalle voimassa oleva Kelan antama päätös perustoimeentulotuesta.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea haetaan kunnalta. Tuen tarkoituksena on turvata henkilön toimeentulo ja edistää tämän itsenäistä suoriutumista. Tukea voi saada myös erityisiin tai poikkeuksellisiin tilanteisiin, kuten esimerkiksi lapsen syntymästä tai läheisen hautaamisesta koituviin kuluihin. Ehkäisevää tukea voi saada elämäntilanteen kohentamiseen välttämättömiksi katsottavista syistä. Tukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi.

Hakijan tulee ensin hakea Kelasta päätös perustoimeentulotuesta. Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea sekä myönteisen että kielteisen Kela-päätöksen perusteella. Hakemukset voi jättää Kelaan jo perustoimeentulotuen hakemisen yhteydessä, jolloin Kela toimittaa ne edelleen kuntaan.

Kunnan sosiaaliviranomainen tekee päätöksen seitsemän arkipäivän kuluessa, kiireellisissä tapauksissa jo hakemuksen jättämistä seuraavana arkipäivänä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSuupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Palvelusta vastaaSuupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Alue Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Teuva
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Päivitetty: 13.5.2020