suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Salon kaupunki

Täydentävä tai ehkäisevä toimeentulotuki

  • Palvelu
  • Salo
  • Julkinen palvelu

Toimeentulotuki on henkilön tai perheen viimesijainen taloudellinen tuki, joka kattaa elämän perusmenoja.

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki haetaan kunnasta. Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää menoihin, jotka aiheutuvat sinun tai perheesi erityisistä tarpeista tai olosuhteista, jotka katsotaan tarpeellisiksi toimeentulon turvaamiseksi tai itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi. Ehkäisevää toimeentulotukea kunta myöntää päättämiensä perusteiden mukaan edistääkseen sinun tai perheesi sosiaalista turvallisuutta ja omatoimista suoriutumista sekä ehkäistäkseen syrjäytymistä tai pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta.

Toimi näin

Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea haetaan sosiaalitoimesta. Niiden hakemista varten tarvitaan ensin Kelan tekemä päätös perustoimeentulotuesta.

Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta. Sen myöntäminen ja maksaminen siirtyivät Kelalle 1.1.2017 alkaen. Voit hakea perustoimeentulotukea verkossa tai lomakkeella. Kirjalliset hakemukset lähetetään osoitteeseen: Kela, PL 30, 33056 KELA.

Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea voit hakea kunnasta:

mainitsemalla Kelalle jätetyssä hakemuksessasi, että haet samalla täydentävää ja/tai ehkäisevää toimeentulotukea kunnasta tiettyyn menoon, jota ei huomioida perustoimeentulotuessa. Kela ratkaisee hakemuksesi perustoimeentulotuesta ja siirtää hakemuksesi täydentävästä/ehkäisevästä toimeentulotuesta kuntaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea haetaan sosiaalitoimesta. Niiden hakemista varten tarvitaan ensin Kelan tekemä päätös perustoimeentulotuesta. Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta. Sen myöntäminen ja maksaminen siirtyivät Kelalle 1.1.2017 alkaen.

Tausta ja lainsäädäntö

Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea haetaan kunnalta. Tuen tarkoituksena on turvata henkilön toimeentulo ja edistää tämän itsenäistä suoriutumista. Tukea voi saada myös erityisiin tai poikkeuksellisiin tilanteisiin, kuten esimerkiksi lapsen syntymästä tai läheisen hautaamisesta koituviin kuluihin. Ehkäisevää tukea voi saada elämäntilanteen kohentamiseen välttämättömiksi katsottavista syistä. Tukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi.

Hakijan tulee ensin hakea Kelasta päätös perustoimeentulotuesta. Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea sekä myönteisen että kielteisen Kela-päätöksen perusteella. Hakemukset voi jättää Kelaan jo perustoimeentulotuen hakemisen yhteydessä, jolloin Kela toimittaa ne edelleen kuntaan.

Kunnan sosiaaliviranomainen tekee päätöksen seitsemän arkipäivän kuluessa, kiireellisissä tapauksissa jo hakemuksen jättämistä seuraavana arkipäivänä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSalon kaupunki
Palvelusta vastaaSalon kaupunki
Alue Salo
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Salon kaupunki
Päivitetty: 1.9.2020