suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulun kaupunki

Täydentävä tai ehkäisevä toimeentulotuki

  • Palvelu
  • Oulu
  • Julkinen palvelu

Voit hakea täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea sosiaalipalveluista. Tuen tarpeen arvioinnissa sinulle tehdään palvelutarpeen kartoitus ja toimenpidevaihtoehtojen suunnitelma.

Tuen tarpeesi arvioinnissa hyödynnetään Kelalle antamiasi tietoja, heidän ratkaisujaan ja toimeentulohakemuksesi yhteydessä toimittamiasi tietoja. Tarvittaessa työntekijä voi pyytää myös muita lausuntoja tai tietoja ennen päätöksentekoa.

Toimi näin

Tee ensisijaisesti toimeentulohakemus Kelalle. Kela siirtää pyynnöstäsi mahdollisen täydentävän tai ehkäisevän toimeentulohakemuksen Oulun kaupungin hyvinvointipalveluille.

Katso myös linkistä "Oulun kaupungin toimeentulotuen soveltamisohje".

Voit olla yhteydessä sosiaalipalveluiden asiakaspalveluun. Mikäli haluat keskustella tuen tarpeistasi, ole yhteydessä oman alueesi sosiaalityöntyöntekijään.

Jos olet täyttänyt 18 vuotta, asioi toimeentulotukiasioissa itsenäisesti.

Kenelle ja millä ehdoin

Hae samanaikaisesti itsellesi tai perheellesi toimeentulotukea Kelalta, myös kiireellisessä tilanteessa.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea haetaan kunnalta. Tuen tarkoituksena on turvata henkilön toimeentulo ja edistää tämän itsenäistä suoriutumista. Tukea voi saada myös erityisiin tai poikkeuksellisiin tilanteisiin, kuten esimerkiksi lapsen syntymästä tai läheisen hautaamisesta koituviin kuluihin. Ehkäisevää tukea voi saada elämäntilanteen kohentamiseen välttämättömiksi katsottavista syistä. Tukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi.

Hakijan tulee ensin hakea Kelasta päätös perustoimeentulotuesta. Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea sekä myönteisen että kielteisen Kela-päätöksen perusteella. Hakemukset voi jättää Kelaan jo perustoimeentulotuen hakemisen yhteydessä, jolloin Kela toimittaa ne edelleen kuntaan.

Kunnan sosiaaliviranomainen tekee päätöksen seitsemän arkipäivän kuluessa, kiireellisissä tapauksissa jo hakemuksen jättämistä seuraavana arkipäivänä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOulun kaupunki
Palvelusta vastaaOulun kaupunki
Alue Oulu
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Oulun kaupunki
Päivitetty: 18.5.2020