suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tampereen kaupunki

Tampereen seudun työväenopisto

  • Palvelu
  • Tampere
  • Julkinen palvelu

Tampereen kaupungin omistama Tampereen seudun työväenopisto jatkaa jo vuonna 1899 alkanutta kansalaisopistotoimintaa. Työväenopiston tavoitteena on tarjota monipuolisia opetuspalveluja elinikäisen oppimisen ja itsensä kehittämisen edistämiseksi etenkin Tampereen ja Ylöjärven kaupunkien asukkaille ympäri Tamperetta ja Ylöjärveä. Opistossa voivat opiskella kaikki kiinnostuneet iästä ja asuinpaikasta riippumatta.

Ohjelmassa on noin 1100 kurssia / lukukausi. Meillä voi opiskella muun muassa filosofiaa, historiaa, yli 20 eri kieltä, kirjallisuutta ja kirjoittamista, kulttuurien tuntemusta, kuvataidetta, kädentaitoja ompelusta taontaan, liikuntaa, musiikkia, psykologiaa, ympäristöasioita, ruuanlaittoa, tanssia, teatteria, tietotekniikkaa ja viestintää.

Suuri osa opiskelusta on pitkäjänteistä, koko lukuvuoden kestävää tai jopa usealle vuodelle jakautuvaa. Kurssivalikoimassa on lisäksi yhden lukukauden mittaisia kursseja, intensiivi- ja lyhytkursseja sekä muutaman tunnin ilmaisia luentoja. Työväenopisto tarjoaa myös taiteen perusopetusta. Lapsille on sana- ja teatteritaiteen perusopetusta yleisen oppimäärän mukaan ja kuvataiteen opetusta laajan oppimäärän mukaan. Aikuisille on tarjolla käsityön ja kuvataiteen perusopetusta laajan oppimäärän mukaan sekä kolmen vuoden kirjoittajakoulu, Viita-Akatemia. Kuvataidekoulu Sara Hildén -akatemia järjestää myös Tampereen kaupungin Taite- ja Taidekaaritoimintaan kuuluvia kuvataidetyöpajoja koululuokille ja päiväkotiryhmille. Työväenopistossa toimii lisäksi oppimisvaikeuksissa auttava Opinverstas.

Työvuoden lopuksi työväenopiston ryhmät järjestävät esityksiä, konsertteja ja näyttelyjä.

Toimi näin

Kurssiohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät opiston verkkosivuilta.

Kurssit löytyvät netistä kurssitarjottimelta. Ilmoittautuminen on ensisijaisesti internetissä. Ilmoittautua voit myös puhelimitse toimistoon. Yli 67-vuotiaat tamperelaiset ja ylöjärveläiset voivat hakea ja saada 30 % alennuksen yhteen kurssiin lukukaudessa. Kelan työmarkkinatukea saava tamperelainen tai ylöjärveläinen työtön (TE-palveluiden koodit 02 ja 07), voi hakea opintoseteliavustusta yhteen kurssimaksuun lukukaudessa. Hakemukset toimitetaan mieluiten sähköisesti.

Kenelle ja millä ehdoin

Kansalaisopistot ovat avoimia kaikille.

Mahdolliset ikärajoitukset ja opintojen pohjavaatimukset on ilmoitettu kurssien yhteydessä.

Palvelu on maksullinen.

Työväenopiston opinnoista peritään kurssimaksu. Maksullisilla kursseilla ei ole ilmaisia käyntikertoja. Joillakin kursseilla on materiaalimaksu. Maksu on mainittu kurssitekstissä. Opiskelu- ja työtarvikkeet sekä oppimateriaalin opiskelija hankkii ja maksaa itse. Työväenopisto järjestää ilmaisia luentoja ja ryhmien esityksiä, konsertteja ja näyttelyitä. Suurin osa näistä tilaisuuksista on maksuttomia eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Tausta ja lainsäädäntö

Kansalaisopistot tarjoavat mahdollisuuksia omaehtoiselle oppimiselle ja kansalaisvalmiuksien kehittämiselle. Useimmiten opiskelu kansalaisopistossa ei tähtää tutkinnon suorittamiseen, vaan opiskelijan monipuoliseen kehittymiseen, elinikäiseen oppimiseen, hyvinvointiin ja aktiiviseen kansalaisuuteen.

Osa kansalaisopistoista järjestää myös opetussuunitelmaan perustuvaa taiteen perusopetusta. Opistot tarjoavat myös avointa yliopisto-opetusta. Kansalaisopistoja ylläpitävät kunnat, kuntayhtymät, yhdistykset, säätiöt tai yhteisöt opetus- ja kulttuuriministeriön luvalla. Ylläpitäjät päättävät opetuksen sisällöstä itsenäisesti. Usein opetus keskittyy kädentaitoihin ja harrastuksiin, kieliin ja taideaineisiin. Opetus on tyypillisesti ryhmäopetusta iltaisin tai viikonloppuna. Opetus voi olla lähi- tai etäopetusta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTampereen kaupunki
Palvelusta vastaaTampereen kaupunki
Alue Tampere
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Tampereen kaupunki
Päivitetty: 14.4.2022