suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Porvoon kaupunki

Syöpäseulonnat

  • Palvelu
  • Porvoo
  • Julkinen palvelu

Rintasyövän seulonta (mammografiatutkimukset) sekä kohdunkaulan seulonta papa-näytteestä tai hpv-näytteestä tehdään joka vuosi määrätyille ikäryhmille. Kaikki seulonnat ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia.

Rintasyövän seulonta-aikana myös muilla kuin kutsun saavilla, Porvoossa asuvilla yli 40-vuotiailla naisilla on mahdollisuus käydä maksullisessa mammografiassa. Tähän tarvitaan lääkärin tai hoitaj ...

Toimi näin

Jos kuulut mammografian seulontaikäluokkaan, saat Radiologikeskukselta postitse henkilökohtaisen kutsun. Kutsussa on aika mammografiaan. Mikäli aika ei sovi, voit muuttaa sen internetpalvelussa tai soittamalla ajanvarauspalveluun. Radiologikeskuksen mammografiavaunu sijaitsee Näsin terveyskeskuksen pihassa. Jos et kuulu tutkittavaan ikäluokkaan mutta olet yli 40-vuotias, tarvitset lääkärin tai hoitajan lähetteen ja maksat tutkimuksesta itse.

Syöpäsäätiö lähettää kotiin kutsun kohdunkaulan syövän seulontaan 30–60 -vuotiaille porvoolaisnaisille viiden vuoden välein. Seulonta on osallistujalle maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Suolistosyövän seulontaan kutsutaan vuodesta 2022 alkaen 60–68-vuotiaat. Seulonta laajenee asteittain, siten että vuonna 2031 seulontaan kutsutaan 56–74-vuotiaat. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Palvelun toteuttaa

Porvoon kaupunki

Palvelusta vastaa

Porvoon kaupunki
Tekstistä vastaa: Porvoon kaupunki
Päivitetty: 4.6.2021