suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Synnytys ja synnytyksen jälkeinen sairaalahoito

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Synnytystä koskevissa palveluissa hoidamme matalan riskin synnyttäjiä, riskiraskauspotilaita ja heidän synnytyksiään. Palvelemme erityisesti pirkanmaalaisia synnyttäjiä, mutta meille voit tulla synnyttämään myös muualta Suomesta. Tarjoamme myös mahdollisuuden polikliiniseen tai lyhytjälkihoitoiseen synnytykseen, jos kotiutumisen edellytykset täyttyvät.

Synnyttämään tullaan, kun supistukset ovat s ...

Toimi näin

Miten toimin jos epäilen, että synnytys on käynnistynyt?

Kun supistukset alkavat, voit odottaa rauhassa kotona supistusten tihenemistä ja voimistumista. Jos olosi on turvallinen ja tunnet vauvan liikkeet, ei ole vielä kiire sairaalaan. Lähde sairaalaan, jos supistukset ovat voimakkaita, ne ovat tihentyneet ja sinusta tuntuu tukalalta tai turvattomalta, etkä enää pärjää kotona. Jos supistukset alkavat harventua ja heikentyä synnytysyksikössä, kätilö arvioi tilanteen yhdessä sinun kanssasi ja mahdollisesti ohjaa sinut vielä kotiin. Tarvittaessa sinut tutkii lääkäri, joka voi määrätä sinut myös seurantaan synnytysyksikköön tai raskaana olevien osastolle. Sinun ja saattajasi kannattaa varautua näihin kaikkiin mahdollisuuksiin.

Miten toimin, jos minulla on vuotoa?

Lähde sairaalaan, jos lapsivesi on vihreää tai selkeästi veristä. Lähde sairaalaan myös jos emättimestä tulee kuukautisvuodon tapaista tai runsaampaa verenvuotoa, sinulla on voimakasta ja jatkuvaa vatsakipua, joka ei mene ohi.

Jos lapsivesi menee eivätkä supistukset ole alkaneet, hoitopaikkana on Tays Keskussairaalan naistentauti- ja raskauspäivystys. Lapsivedenmenon jälkeen voit odottaa supistusten alkamista 12-24 tuntia, jos raskaudessa ei ole todettu mitään poikkeavaa.

Tarvitseeko minun soittaa sairaalaan ennen synnyttämään lähtemistä?

Voit lähteä synnyttämään ilman etukäteissoittoa sairaalaan. Jos haluat, voit kysyä neuvoja synnyttämiseen tai lapsivedenmenoon liittyen soittamalla raskauspäivystyksen numeroon. Käytämme takaisinsoittopalvelua. Kuuntele annetut ohjeet loppuun asti ja toimi niiden mukaisesti. Huomioi, että takaisinsoitto tulee tuntemattomasta numerosta.

Kuka voi olla mukana synnytyksessäni?

Synnytyksessä voi olla mukana valitsemasi täysi-ikäinen tukihenkilö tai tukihenkilöt. COVID-19-pandemian aikana ja sen jälkeen tukihenkilöiden määrää on ajoittain rajoitettu.

Kenelle ja millä ehdoin

Jos asut Pirkanmaan ulkopuolella ja valitset meidät synnytyspaikaksesi, tarvitset lääkärin lähetteen. Pirkanmaan alueen synnyttäjien esitiedot toimitetaan sairaalaan neuvolasta automaattisesti.

Lähetteen puuttuminen ei estä hoidon toteutumista.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 30.1.2024