suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Raision kaupunki

Suun terveydenhuolto

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Raision suun terveydenhuolto järjestää Raision ja Ruskon asukkaille perustason kiireellisen ja kiireettömän suun terveydenhoidon. Perushammashoitoon kuuluu yleishammaslääkärin, suuhygienistin ja hammashoitajan palvelut sekä soveltuvin osin erikoishammaslääkärin palvelut. Oikojan palvelut on pääsääntöisesti suunnattu lapsille ja nuorille. Erikoissairaanhoidon palvelut hankitaan yleensä Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiriltä. Sekä erikoissairaanhoitoon että erikoishammaslääkärin palveluihin lähettää aina yleishammaslääkäri tutkimuksen perusteella. Osa hoidosta voidaan ostaa myös yksityissektorilta. Lähetteen tekee aina suun terveydenhuollon ammattihenkilö.

Kiireellinen hoito järjestetään 1-3 vuorokauden kuluessa, ns. puolikiireellinen noin kolmen viikon kuluessa ja kiireetön puolen vuoden sisällä yhteydenotosta.

Varsinaisen vastaanotolla tapahtuvan hoidon lisäksi suun terveydenhuollon ammattihenkilöt järjestävät neuvontaa ja ohjausta isommille ryhmille (esim. perhevalmennus) taikka käyvät potilaan luona tekemässä hoidon tarpeen arvion (esim. osasto, asumispalveluyksikkö).

Toimi näin

Kun tarvitset hammashoitoa, soita terveyskeskuksen hammashoidon puhelinpalveluun. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.

Yksittäistä potilasta koskevaa hoitotietoa ei voi käsitellä sähköpostitse, eikä sitä kautta voi tehdä hoidon tarpeen arviota tai hoitopäätöstä.

Alle 10-vuotiaan lapsen aikoja huoltaja pystyy siirtämään sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä. Samassa järjestelmässä aikuiset voivat perua joitakin aikoja.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaille. Lisäksi Raision sosiaali- ja terveyslautakunta on vapauttanut muutamia asiakasryhmiä tietyistä maksuista. Muut maksavat asiakasmaksuasetuksen mukaiset maksut.

Hoitoon otetaan Raision ja Ruskon asukkaita, terveyskeskuksen vaihdon tehneitä muun kunnan asukkaita, sekä alueen oppilaitosten koululaiset ja opiskelijat. Hoitoon otetaan myös, jos kotikunta on myöntänyt asiakkaalle maksusitoumuksen Raisioon.

Kiireelliseen hoitoon ovat oikeutettuja kaikki kuntien alueella oleskelevat. Kiireellistä hoitoa on esimerkiksi tapaturma, hammassärky, tulehdus ja vaikea vuoto. Kiireellisen hoidon tarpeen arvioi aina suun terveydenhuollon ammattihenkilö joko puhelimitse taikka paikan päällä.

Palvelu on maksullinen.

Suun terveydenhuollossa on käytössä asiakasmaksuasetuksen mukaiset maksut, jotka sosiaali- ja terveyslautakunta vuosittain vahvistaa

Tausta ja lainsäädäntö

Suun terveydenhuollon palveluihin sisältyy suun ja hammassairauksien tutkimus ja hoito, terveysneuvonta ja -tarkastukset. Tarvittaessa potilas ohjataan jatkotutkimuksiin ja -hoitoon.

Suun terveydenhuollon palvelut toimivat yhteistyössä erikoissairaanhoidon, muun terveydenhuollon sekä sosiaalitoimen kanssa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRaision kaupunki
Palvelusta vastaaRaision kaupunki
Alue Raisio, Rusko
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Raision kaupunki
Päivitetty: 16.2.2022