suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulaisten kaupunki

Suun terveydenhuolto

  • Palvelu
  • Oulainen
  • Julkinen palvelu

Oulaisten kaupungin suun terveydenhuollon palvelut tuottaa Terveystalo Julkiset Palvelut Oy. Palveluihin kuuluvat

• väestön suun terveydenhuollon seuranta

• terveysneuvonta- ja tarkastukset

• suun sairauksien tutkimus, ehkäisy ja hoito sekä jatkotutkimuksiin ja -hoitoon ohjaaminen

• tuen ja tutkimuksen tarpeen varhainen havaitseminen

Odottavat vanhemmat saavat lastenhoitotunnin yhteydessä hammasinfon, lisäksi odottavat vanhemmat voivat halutessaan varata suuhygienistiltä ajan yksilölliseen hammasterveysneuvontaan.

1-3 –vuotiaat lapset saavat ajan suun tarkastukseen neuvolakäyntien yhteydessä terveydenhoitajalta. Tarvittaessa aika varataan myös hammaslääkärille.

Kouluissa pyritään järjestämään oppilaille hammasterveysneuvontatunti. Viime vuosina ryhmäneuvontatilaisuuksia on vähennetty ja siirrytty yksilökohtaiseen hammasterveysneuvontaan suuhygienistin ja hammashoitajan vastaanotoilla. Koululaisille jaetaan vuosittain oma hammasharja. Tulokset ennaltaehkäisevästä työstä ovat hyvät, jos myös kotona kiinnitetään huomiota terveelliseen ravintoon, suuhygieniaan ja hampaiden vastustuskyvyn lisäämiseen fluorin avulla.

Suun tarkastuksia tehdään 1., 5., ja 8.lk:n oppilaille, muille on sovittu yksilöllinen tarkastusväli, joka voi olla ½-3 vuotta. Hammasterveydellisiin riskiryhmiin kuuluvat käyvät siten useammin ja hyvähampaiset harvemmin. Oikomishoidon kriteerejä on tiukennettu, joten oikomishoitoja aloitetaan entistä vähemmän. Hoito on nykyisen asetuksen mukaan maksutonta alle 18-vuotiailta, 18 vuotta täyttäneet maksavat asetuksen mukaisen maksun.

HUOM! 9.lk:n jälkeen hammashoitolaan ei kutsuta, vaan hoitoon hakeutuminen jää omalle vastuulle.

Kunnan järjestämässä suun terveydenhuollossa tehdään yhteistyötä erikoissairaanhoidon, muun terveydenhuollon ja kunnan sosiaalihuollon kanssa.

Hoito on järjestettävä kolmessa kuukaudessa. Tämä aika voidaan ylittää kolmella kuukaudella, jos potilaan terveys ei vaarannu.

Rintamatunnuksen omaavat saavat terveyskeskuksen hammashoitoloissa maksutta suun ja hampaiston tarkastuksen, ennaltaehkäisevät toimenpiteet sekä proteettiset työt, lukuunottamatta laboratorioteknisiä kuluja, jotka peritään todellisten kulujen mukaisina. Muusta hammashoidosta peritään samat maksut kuin muultakin aikuisväestöltä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Käynnit ovat maksuttomia alle 18-vuotiaille.

15-vuotta täyttäneiltä peritään ns.peruuttamattomasta poisjäännistä 50,80 €:n suuruinen sakkomaksu.

Tausta ja lainsäädäntö

Suun terveydenhuollon palveluihin sisältyy suun ja hammassairauksien tutkimus ja hoito, terveysneuvonta ja -tarkastukset. Tarvittaessa potilas ohjataan jatkotutkimuksiin ja -hoitoon.

Suun terveydenhuollon palvelut toimivat yhteistyössä erikoissairaanhoidon, muun terveydenhuollon sekä sosiaalitoimen kanssa.

Perustiedot

Palvelusta vastaaOulaisten kaupunki
Alue Oulainen
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Oulaisten kaupunki
Päivitetty: 12.11.2021