suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Muhoksen kunta

Suun terveydenhuolto

 • Palvelu
 • Muhos
 • Julkinen palvelu

Kun tarvitset apua hampaiden, ikenien tai muuhun suun alueen terveyteen liittyvässä asiassa, soita hammashoitolaan. Hoidon tarpeen kiireellisyys arvioidaan puhelimessa. Hoidon tarpeen mukaan suusi terveyttä ovat hoitamassa joko hammaslääkäri tai suuhygienisti sekä tarvittaessa hammashoitajat.

Viikonloppuisin ja arkipyhinä suun terveydenhuollon hammaslääkäripäivystys on Oulussa. Iltaisin suun terveydenhuollon päivystys on Oulun Yliopistollisen sairaalan yhteispäivystyksessä.

Toimi näin

Soita hammashoitolan ajanvarauksen puhelinnumeroon. Muhoksen hammashoitolassa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Huomioithan, että puhelusi ottaa vastaan nauhoite. Kuuntele ohjeet loppuun saakka, älä sulje puhelinta.

Kun tarvitset kiireellistä apua hammashoitolan aukioloajan ulkopuolella, soita suun terveydenhoidon päivystykseen, joka on Oulussa. Päivystyksessä hoidetaan kiireellistä suun terveydenhoitoa tarvitsevia potilaita. Heille annetaan ainoastaan asianmukainen ensiapu (lähinnä kivun poisto ja tulehduksen rauhoittaminen).

Kenelle ja millä ehdoin

Suun terveydenhuoltoon Muhoksen hammashoitoalaan voivat hakeutua muhoslaiset, ulkopaikkakuntalaiset keskiasteen opiskelijat sekä ne, jotka ovat valinneet Muhoksen terveyskeskuksen terveyspalvelujensa tuottajaksi.

Kiireellistä hoitoa vaativat tilanteet ovat:

 • Voimakkaat hammasperäiseen tulehdukseen liittyvät turvotustilat
 • Voimakkaat särkytilat, joihin normaali särkylääke ei auta
 • Tapaturmaisesti katkenneet hampaat, joissa hammasydin on näkyvissä
 • Sellaiset hampaan/paikan lohkeamat, jotka aiheuttavat haavaumia suun limakalvoille
 • Sellaiset oikomiskojeiden rikkoutumiset/irtoamiset, jotka aiheuttavat haavaumia suun limakalvoille tai haittaavat syömistä.

Tilanteita, jotka EIVÄT vaadi kiireellistä ensiapua:

 • Lievä kipu, johon särkylääke auttaa
 • Vihlominen kylmälle ja kuumalle
 • Hampaan tai paikan lohkeama
 • Proteesiongelmat

Palvelu on maksullinen.

Asiakasmaksut peritään 18 vuotta täyttäneiltä. Rintamatunnuksen omaavilta ei peritä maksua tarkastuksesta eikä ehkäisevästä hoidosta. Peruuttamattomaton poisjäänti yli 15-vuotiailta on 50,80 €. Rikkoutuneen tai hävinneen oikomislaitteen korjauksesta tai uusimisesta peritään aiheutuneet hammastekniset kulut todellisten kustannusten mukaisina. Hoitoon liittymättömät todistukset sekä todistukset vakuutusyhtiötä varten maksavat 50,80 €. Perusmaksut peritään hyväksytyn taksan mukaisina.

Tausta ja lainsäädäntö

Suun terveydenhuollon palveluihin sisältyy suun ja hammassairauksien tutkimus ja hoito, terveysneuvonta ja -tarkastukset. Tarvittaessa potilas ohjataan jatkotutkimuksiin ja -hoitoon.

Suun terveydenhuollon palvelut toimivat yhteistyössä erikoissairaanhoidon, muun terveydenhuollon sekä sosiaalitoimen kanssa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaMuhoksen kunta
Palvelusta vastaaMuhoksen kunta
Alue Muhos
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Muhoksen kunta
Päivitetty: 15.11.2020