suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lapinlahden kunta

Suun terveydenhuolto

  • Palvelu
  • Lapinlahti
  • Julkinen palvelu

Suun terveydenhuollon palvelut ovat saatavilla Lapinlahden terveyskeskuksessa ja Varpaisjärven terveysasemalla. Hammashoitola palvelee kaikkia kuntalaisia. Tavoitteena on edistää suun terveyttä ja antaa hyvää suun terveydenhoitoa.

Alle 18-vuotiaiden hammashoito on maksuton. Odottavan perheen äidin ja isän suun ja hampaiden tutkimuskäynti on maksuton.

Rintamasotilastunnuksen, rintamapalvelutunnuksen, rintamatunnuksen tai veteraanitunnuksen omaavilla henkilöillä suun ja hampaiden tutkimus ja hoito on maksutonta. Proteesien hammastekniset kustannukset ovat maksullisia ja tekniset kustannukset peritään aiheutuneiden kustannusten mukaisesti. Henkilöillä, joilla on todistus miinanraivaustehtäviin osallistumisesta, suun ja hampaiden tutkimus ja hoito ovat maksuttomia.

Ikäihmisten neuvolan 75- vuotiaiden tarkastukseen kuuluvat saavat maksuttoman suun tarkastuksen.

Ehkäisevän hammashoidon toimenpiteet ovat maksuttomia.

Toimi näin

Suun terveydenhuollon ajanvaraus on arkisin klo 7:30 - 16:00.

Käytössä takaisinsoittojärjestelmä. Nauhoite tulee kuunnella loppuun asti ja toimia annettujen ohjeiden mukaisesti. Näin soitto tallentuu järjestelmään ja hoitaja pystyy soittamaan takaisinpäin. Hoitaja soittaa takaisin mahdollisimman pian.

Nauhoitteessa pyydetään painamaan numeroa 1, jos haluaa takaisinsoiton. Jos asiakas haluaa, että hänelle soitetaan siihen numeroon, josta hän soittaa, tulee hänen painaa toisen kerran numeroa 1. Jos asiakas haluaa soitettavan toiseen numeroon, tulee hänen painaa numeroa 2 ja näppäillä kyseinen puhelinnumero. Nauhoite ilmoittaa lopuksi, että takaisinsoittopyyntö on tallentunut järjestelmään jonka jälkeen voi sulkea puhelimen.

Hammaslääkäripäivystys järjestetään viikonloppuisin ja arkipyhinä Kuopiossa, ajanvaraus on klo 8:00 - 9:00.

Peruuttamattomasta vastaanottoajasta veloitetaan poisjääntimaksu yli 15-vuotiailta henkilöiltä. Tekstiviestillä peruttua vastaanottoaikaa ei hyväksytä vaan se tulkitaan peruuttamattomaksi poisjäänniksi.

Alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille lähetetään kutsu suun tarkastukseen 1,5-2 vuoden välein.

Hammasterveydellisiin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt käyvät henkilökohtaisen hoitosuunnitelman mukaisesti useammin ja muut harvemmin.

Tulkkauspalvelu on tarvittaessa käytössä. Tulkkauspalvelun tarpeesta on tiedotettava etukäteen ajanvarauksen yhteydessä, jotta palvelu on käytettävissä vastaanotolla.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

18 vuotta täyttäneille henkilöille hammashoito on maksullinen. Peruuttamattomasta vastaanottoajasta veloitetaan poisjääntimaksu yli 15-vuotiailta henkilöiltä.

Tausta ja lainsäädäntö

Suun terveydenhuollon palveluihin sisältyy suun ja hammassairauksien tutkimus ja hoito, terveysneuvonta ja -tarkastukset. Tarvittaessa potilas ohjataan jatkotutkimuksiin ja -hoitoon.

Suun terveydenhuollon palvelut toimivat yhteistyössä erikoissairaanhoidon, muun terveydenhuollon sekä sosiaalitoimen kanssa.

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (3.8.1992/734)

Terveydenhuoltolaki (30.12.2010/1326)

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLapinlahden kunta
Palvelusta vastaaLapinlahden kunta
Alue Lapinlahti
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Lapinlahden kunta
Päivitetty: 5.1.2022