suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kangasalan kaupunki

Suun terveydenhuolto

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Yli 18-vuotiaat: Neuvonta ja ajanvaraus tapahtuu Suun terveyspalvelujen ajanvarausnumerossa, jossa määritellään asiakkaan hoidontarve. Tehdyn arvion perusteella asiakkaalle varataan aika. Erityisryhmien, kuten sydän- tai keinoniveloperaatioon tai syöpähoitoihin menevät ja biologisen tai luustolääkityksen aloittavat asiakkaat: tarkastus ja hoito kiireellisyysasteen mukaan.

Diabetesasiakkaille varataan tarvittaessa terveysneuvontakäynti suuhygienistin vastaanotolle diabeteshoitajan lähetteellä.

Ikäihmiset: suuhygienisti tekee hoidontarpeen arviointeja ja palveluohjausta asiakkaille palveluasumisen yksiköissä, laitoksissa ja terveyskeskuksen sairaalaosastolla.

Odottava perhe: Ensimmäistä lastaan odottava perhe voi varata ajan suuhygienistille suun terveydentilan ja hoidontarpeen arvioon, joka tehdään haastattelemalla. Käynti on maksuton.

Neuvolaikäisten lasten suun terveydenhoito: 6 kk:n iässä ryhmäneuvolavastaanotto terveydenhoitajan kanssa tai 8 kk:n iässä hammashoitajan vastaanotolla. 2- ja 3-vuotiaat kutsutaan hammashoitajan vastaanotolle, tarvittaessa hammaslääkärille. 5-vuotiaat kutsutaan suuhygienistille suun ja hampaiden tutkimuskäynnille, tarvittaessa hammaslääkärille. Riskiryhmät kutsutaan vastaanotolle tarpeen mukaan.

Koululaiset kutsutaan hammaslääkärin vastaanotolle 1., 5. ja 8. luokilla. Välivuositarkastuksia tehdään hammaslääkärin tekemän hoitosuunnitelman mukaisesti. 3-luokkalaiset kutsutaan huoltajansa kanssa hammashoitajan vastaanotolle harjausopetukseen ja motivoivaan terveysneuvontaan.

Oikomishoidon tarve arvioidaan ikäkausitarkastuksissa. Oikomishoitoa tarvitsevat kutsutaan hammaslääkärin tekemän hoitosuunnitelman mukaan joko oikomishoidon ylihammaslääkärin tai oikomishoitoa tekevän hammaslääkärin vastaanotolle.

Toimi näin

Kaikki suun terveyspalveluihin liittyvät yhteydenotot Suun terveyspalveluiden ajanvarausnumeroon.

Ilta- ja viikonloppupäivystyksen ohjaus ja neuvonta Acutassa Tampereella.

Kenelle ja millä ehdoin

Suun terveyspalveluihin ovat oikeutettuja kaikki Kangasalan ja Pälkäneen asukkaat. Hoitoon pääsy perustuu puhelinkontaktissa tehtyyn hoidontarpeen arviointiin ja hammaslääkärin tekemään hoitosuunnitelmaan.

Suun terveydenhoito terveyskeskuksessa on maksullista 18 vuotta täyttäneille. Terveyskeskuksen suun terveyspalveluiden kustannuksista ei saa KELA-korvausta.

Perumattomasta poisjäännistä peritään 15 vuotta täyttäneiltä maksuasetuksen mukainen sakkomaksu. Maksu peritään, mikäli aikaa ei peruta viimeistään vuorokautta aikaisemmin.

Palvelu on maksullinen.

Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaille. Perumattomasta poisjäännistä peritään maksu 15 vuotta täyttäneiltä.

Tausta ja lainsäädäntö

Suun terveydenhuollon palveluihin sisältyy suun ja hammassairauksien tutkimus ja hoito, terveysneuvonta ja -tarkastukset. Tarvittaessa potilas ohjataan jatkotutkimuksiin ja -hoitoon.

Suun terveydenhuollon palvelut toimivat yhteistyössä erikoissairaanhoidon, muun terveydenhuollon sekä sosiaalitoimen kanssa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKangasalan kaupunki
Palvelusta vastaaKangasalan kaupunki
Alue Kangasala, Pälkäne
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kangasalan kaupunki
Päivitetty: 3.6.2020