suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Janakkalan kunta

Suun terveydenhuolto

  • Palvelu
  • Janakkala
  • Julkinen palvelu

Janakkalan kunta tarjoaa hammashoitoa kaikenikäisille.

  • Ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat voivat varata ajan suuhygienistille suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvioon. Käynnillä kartoitetaan kotihoitotottumukset, ruokailutavat, ksylitolin ja fluorin käyttö, kerrataan mm. hampaiden reikiintymiseen vaikuttavat tekijät ja lapsen hampaiden kehitys ja hoito, sekä tehdään suun terveystarkastus. Mikäli tarkastuksessa ilmenee hoidon tarvetta, ohjataan vanhemmat hammaslääkärin tutkimukseen.
  • Neuvolaikäisten lasten suun terveystarkastuksista huolehtivat suuhygienistit ja hammashoitajat. Tarkastuksiin kutsutaan 6-8 kk, 2-vuotiaat, 3-vuotiaat, 4,5-vuotiaat ja 6-vuotiaat lapset. Tarvittaessa annetaan aika hammaslääkärille. Kouluikäiset lapset kutsutaan hammaslääkärin tarkastukseen 1., 5. ja 8. luokilla. Näiden tarkastusten yhteydessä määritellään yksilöllinen hoidon tarve välitarkastuksineen ja lapsi tai nuori ohjataan tarvittaessa oikomishoitoon. Alle 18-vuotiaat kuuluvat kutsujärjestelmän piiriin ja saavat kutsun tarkastuksiin.
  • Aikuiset hakeutuvat hammashoitoon pääsääntöisesti itse.
  • Opiskelija voi varata ajan suun terveystarkastukseen suuhygienistille kerran opiskelun aikana. Mikäli hoidon tarvetta ilmenee, ohjataan opiskelija hammaslääkärin tutkimukseen. Opiskeluterveydenhuollon palvelut järjestetään kunnassa sijaitsevien oppilaitosten opiskelijoille riippumatta heidän asuinkunnastaan, ja ne ovat käytettävissä myös työharjoittelun aikana. Opiskeluterveydenhuolto on maksutonta alle 18-vuotiaille. Sen jälkeen maksu määräytyy asiakasmaksulain mukaisesti. Opiskeluterveydenhuollon palvelut on tarkoitettu lukiolaisille, toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville, ammattikorkeakoululaisille ja yliopisto-opiskelijoille. Yliopisto-opiskelijat hakeutuvat hoitoon Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöön (YTHS).

Toimi näin

Alle 18-vuotiaille tulee kutsu kotiin hammastarkastukseen. Aikuiset varaavat ajan itse hammashoitolasta.

Kenelle ja millä ehdoin

Janakkalan kunta tarjoaa hammashoitoa kaikenikäisille.

Palvelu on maksullinen.

Alle 18-vuotiaille hoito on maksutonta.

Tausta ja lainsäädäntö

Suun terveydenhuollon palveluihin sisältyy suun ja hammassairauksien tutkimus ja hoito, terveysneuvonta ja -tarkastukset. Tarvittaessa potilas ohjataan jatkotutkimuksiin ja -hoitoon.

Suun terveydenhuollon palvelut toimivat yhteistyössä erikoissairaanhoidon, muun terveydenhuollon sekä sosiaalitoimen kanssa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJanakkalan kunta
Palvelusta vastaaJanakkalan kunta
Alue Janakkala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Janakkalan kunta
Päivitetty: 22.1.2020