suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Suomi.fi-valtuudet henkilön puolesta asiointiin

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Suomi.fi-valtuuksissa voit valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen asioimaan puolestasi valitsemissasi asioissa. Voit tehdä Suomi.fi-valtuuksilla esimerkiksi apteekkivaltuuden eli valtuuttaa toisen henkilön ostamaan sinulle määrättyjä reseptilääkkeitä apteekista.

Valtuudella tarkoitetaan, että valtuuttamallasi henkilöllä tai yrityksellä on oikeus asioida puolestasi valitsemassasi asiassa. Voit m ...

Toimi näin

Tunnistaudu Suomi.fi-verkkopalveluun henkilökohtaisella tunnistautumisvälineelläsi (esim. verkkopankkitunnuksillasi). Valitse Suomi.fi-verkkopalvelun valikosta Valtuudet. Valitse Valtuudet-palvelun etusivulta asiointirooliksi Henkilökohtaiset valtuudet ja etene antamaan valtuus tai pyytämään valtuutta.

Jotta voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi, sinun täytyy tietää valtuutettavan henkilön nimi ja henkilötunnus. Sinun täytyy tietää henkilön nimi ja henkilötunnus myös silloin, kun pyydät toiselta henkilöltä valtuutta eli lupaa asioida hänen puolestaan.

Jos haluat valtuuttaa yrityksen asioimaan puolestasi, sinun täytyy tietää yrityksen nimi tai Y-tunnus.

Kansalaisneuvonta opastaa valtuuksien käytössä puhelimitse, sähköpostitse, tekstiviestillä ja yhteydenottolomakkeen välityksellä. Ohjeita saat myös Suomi.fi-verkkopalvelun Ohjeet ja tuki -osiosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Voit valtuuttaa toisen hoitamaan puolestasi asioita Suomi.fi-valtuuksissa, jos olet täysi-ikäinen ja täysivaltainen, ja sinulla on suomalainen henkilötunnus tai voimassa oleva ja vahvistettu ulkomaalaisen tunniste (UID).

Omatoiminen valtuuttaminen edellyttää tunnistautumista Suomi.fi-verkkopalveluun. Tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, varmennekortilla tai Finnish Authenticator -sovelluksella.

Jos et voi tunnistautua Suomi.fi-verkkopalveluun ja antaa valtuuksia omatoimisesti, valtuutetuksi valitsemasi henkilö voi tehdä sinulle valtuuspyynnön Suomi.fi-verkkopalvelussa. Voit käydä hyväksymässä valtuuspyynnön Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa.

Jos sinun ei ole mahdollista käydä Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa hyväksymässä valtuuspyyntöä, voit tehdä sähköisen valtuushakemuksen itse tai avustajasi kanssa Hakemuksella valtuuttaminen -sivulla. Avustajasi voi olla tuleva valtuutettu tai joku toinen henkilö.

Alaikäinen ei voi tehdä valtuuksia Suomi.fi-verkkopalvelussa, koska alaikäinen henkilö on vajaavaltainen eikä siten voi valtuuttaa ketään toista toimimaan puolestaan. Alaikäisen puolesta toimii hänen huoltajansa. Alaikäisen väestörekisteriin merkityt huoltajat voivat yhdessä valtuuttaa toisensa tai valitsemansa henkilön hoitamaan alaikäisen asioita yksin, jos lapsella ei ole turvakieltoa.

Palvelun toteuttaa

Digi- ja väestötietovirasto

Palvelusta vastaa

Digi- ja väestötietovirasto
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 15.11.2022