suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lappeenrannan kaupunki

Suomen tai ruotsin opetus toisena kielenä

  • Palvelu
  • Lappeenranta
  • Julkinen palvelu

Suomi toisena kielenä -opetusta (S2) voi saada kaikissa peruskouluissa oppilaiden tarpeen mukaan. Lapsesi voi opiskella suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärää, jos hänen äidinkielensä ei ole suomi, ruotsi tai saame tai hänellä on muutoin monikielinen tausta.

Lapsesi voi opiskella S2-oppimäärän mukaan silloin, jos hänellä on päivittäistä vuorovaikutusta haittaavia puutteita suomen kielen perustaidoissa. S2-oppimäärän mukaan voi opiskella myös silloin, jos kielitaidon puutteet estävät suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän opiskelun.

S2-opetusta voi saada erillisessä S2-ryhmässä tai oman luokan suomen kieli ja kirjallisuus tunneilla.

Opetuksesta vastaavat opettajat yhdessä määrittelevät sen mikä oppimäärä on lapsellesi paras. Vanhempi kuitenkin aina tekee lopullisen päätöksen.

Ruotsia ei voi opiskella Lappeenrannassa toisena kielenä, koska perusopetuksen kaikkien koulujen opetuskieli on suomi. Jos lapsesi oma äidinkieli on ruotsi, voit ilmoittaa hänet perusopetusta täydentävään oman äidinkielen opetukseen.

Toimi näin

Ota yhteyttä oman koulun rehtoriin saadaksesi lisätietoja. Yhteystiedot löytyvät koulun kotisivuilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Opetus on tarkoitettu maahanmuuttajien ohella paluumuuttajille ja adoptoiduille lapsille, jotka tarvitsevat tukea kielen kehitykseen.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Suomen tai ruotsin opetusta toisena kielenä voivat saada maahanmuuttajataustaiset oppilaat, joiden suomen tai ruotsin kielen taito ei ole äidinkielen tasoinen kaikilla kielen osa-alueilla. Opetus eroaa tavoitteiltaan ja sisällöiltään äidinkielen opetuksesta. Siitä käytetään usein lyhennettä S2/R2.

Suomi tai ruotsi toisena kielenä -opetuksen tavoite on vahvistaa opiskelijan monikielistä identiteettiä ja rakentaa pohjaa toiminnalliselle kaksikielisyydelle.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLappeenrannan kaupunki
Palvelusta vastaaLappeenrannan kaupunki
Alue Lappeenranta
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Lappeenrannan kaupunki
Päivitetty: 12.11.2020