suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Helsingin kaupunki

Suomen kielen tuki ammatillisessa koulutuksessa

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Stadin aikuisopistossa voit parantaa suomen kielen taitoasi samalla kun opiskelet ammattiin.

Voit opiskella

- S2-tuetussa näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa

- S2-orientoivassa koulutuksessa

- Näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa yhdessä suomenkielisten opiskelijoiden kanssa.

S2-tuetussa koulutuksessa opiskellaan ammattia ja ammatillista suomen kieltä. Koulutus sopii sinulle, jos äidinkielesi ei ole suomi ja tarvitset vielä suomen kielen opintoja.

S2-orientoivassa koulutuksessa opiskellaan ensimmäisen puolen vuoden aikana paljon ammatillista suomea ja vähän ammatillisia opintoja. Koulutus sopii sinulle, jos kielitaitosi ei vielä riitä ammatilliseen opiskeluun. Tavoitteena on, että suomen kielen taitosi kehittyy orientoivan jakson aikana. Sen jälkeen opiskelusi jatkuu näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa.

Suomen kielen tukea voit saada myös, kun opiskelet näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa yhdessä suomenkielisten opiskelijoiden kanssa.

Kenelle ja millä ehdoin

Näyttötutkintoon valmistava koulutus maksaa 58 euroa (tutkintomaksu). Muuten koulutus on maksuton. Työvaatteet ja työvälineet täytyy hankkia yleensä itse. Voit hakea koulutuksiin Stadin aikuisopiston verkkosivujen kautta.

Palvelu on maksuton.

Opiskeluun tarvittavat välineet ovat maksuttomia niille opiskelijoille, joilla oppivelvollisuus jatkuu toiselle asteelle. Oppivelvollisuus jatkuu toiselle asteelle, jos opiskelija on suorittanut peruskoulun 9. luokan keväällä 2021 tai myöhemmin.

Tausta ja lainsäädäntö

Ammatillisella koulutuksella tarkoitetaan tutkintoon johtavaa ammatillista peruskoulutusta ja ammatillista lisäkoulutusta. Tutkintoon johtava ammatillinen peruskoulutus on tarkoitettu nuorille ja aikuisille.

Ammatillisessa koulutuksessa osaamista hankitaan oppilaitoksen lisäksi työpaikoilta ja verkko-oppimisympäristöistä. Jokainen opiskelee oman suunnitelmansa ja oppimistarpeensa mukaan. Työssäoppimista tuetaan esimerkiksi oppi- ja koulutussopimuksin. Opintoihin voi hakeutua ja ne voi suorittaa joustavasti ja myös aiempaa lyhyemmässä ajassa. Nuorille ja aikuisille tarjotaan samoja koulutuspalveluita. Ammatillinen koulutus antaa valmiudet hakea korkeakouluopintoihin.

Ammatillisen koulutuksen järjestämisestä vastaavat kunnat, kuntayhtymät, yhteisöt, säätiöt tai valtion liikelaitokset, joilla on opetus- ja kulttuuriministeriön lupa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaKasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Helsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Helsingin kaupunki
Päivitetty: 24.6.2022